ZA KAJAKAŠE IN RAFTARJE SPORNI KOBARIŠKI ODLOK O PLOVBI PO SOČI V USTAVNO PRESOJO

Torek, 27. februar 2024

Večkrat smo že poročali, da sta pred letošnjo plovno sezono občini Kobarid in Tolmin sprejeli vsaka svoj odlok o plovbi z različnimi cenami, največ so jih povišali v Kobaridu, v Bovcu pa vztrajajo pri starem skupnem odloku. Minuli teden je skupina fizičnih in pravnih oseb – kajakašev in raftarjev zanje najbolj sporni kobariški odlok poslala v ustavo presojo.


Kakor je povedal predsednik gospodarskega interesnega združenja (GIZ) raftarjev Goran Kavs, smatrajo, da je odlok v nasprotju z zakonodajo in ustavo.„Že glede na zakon o plovbi po celinskih vodah bi se morale občine sporazumeti in sprejeti enoten odlok,“ je povedal. Kot je dodal, so tudi mnenja, da so pristojbine, pri katerih gre za več desetkratno podražitev, zgolj prikrite davščine, s katerimi želijo polniti občinsko blagajno.

Kot so napovedali že pred meseci, so minuli teden na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti odloka o plovbi, ki ga je sprejela občina Kobarid.

Ker se plovna sezona začenja 15. marca, so po pojasnilu Kvasa na ustavno sodišče dali predlog za zadržanje odloka in njegovo prednostno obravnavo. Zaradi trenutne situacije namreč že prihaja do nepopravljivih posledic, nastaja pa tudi negativna reklama za samo destinacijo, je še povedal.

„Pristojbine bomo plačali, če pa odlok pade, bomo zahtevali povračilo škode,“ poudarjajo v GIZ raftarjev. Želijo si, da bi do zadržanja odloka prišlo čimprej, sicer pa so kobariškega župana pozvali tudi k izvensodni rešitvi situacije in preklicu odloka.

Župan občine Kobarid Marko Matajurc sicer poudarja, da odloka ne bodo preklicali. Novosti so potrebne, zato bodo pri spremembah vztrajali, je povedal. Na očitke, da želijo z novim odlokom občine le polniti proračun, je povedal, da bodo vsa sredstva, pridobljena iz reke Soče, vložena prav v urejanje infrastrukture ob reki.

Naj bi pa do dogovora še pred začetkom sezone prišlo med občinama Kobarid in Tolmin, je pojasnil tolminski župan Alen Červ. Po njegovih besedah sta se s kobariškim županom dogovorila, da bosta še pred začetkom sezone podpisala sporazum, po katerem bodo kobariške dovolilnice veljale tudi na območju občine Tolmin. Posebne subvencionirane cene pripravljajo tudi za domačine.

Medobčinska uprava posoških občin, ki sicer skrbi za izvajanje plovnega režima, trenutno pripravlja spletno trgovino za prodajo dovolilnic s cenami, ki so zaenkrat različne za vse tri sektorje reke Soče. Opravili so tudi pregled vseh vstopno-izstopnih mest ter najnujnejša dela pred začetkom sezone.
Simona Skočir 

Fotografija: STA

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C