PISANKA: ŠEBRELJE

Petek, 23. februar 2024


V tokrtani oddaji Pisanka smo raziskovali Šebreljsko planoto, kjer leži vas Šebrelje. Nadmorska višina planote je od 260 na severni strani ob reki Idrijci, pa do 1079 metrov visokega Vrhovca na južni strani. 

Gosto naseljen je osrednji del planote, kjer leži vas Šebrelje s štirimi zaselki, kjer bomo skupaj tudi preživeli današnjo oddajo. Najprej smo obiskali predsednika Krajevne skupnosti Šebrelje Matjaža Tušarja, ki nam je na kratko predstavil planoto in utrip življenja na njej.


POGOVOR PREDSEDNIK KS


Danes raziskujemo Šebrelje, vas, ki leži na Šebreljski planoti in je širši javnosti zagotovo najbolj poznana po jami in arheološkem najdišču Divje babe. Najznamenitejša najdba arheoloških izkopavanj v Divjih babah je iz leta 1995, ko je bilo med izkopavanji odkrito najstarejše glasbilo na svetu - piščal, ki ga je, izhajajoč iz najdbe, lahko izdelal le neandertalec. A na ogled jame bo potrebno še malo počakati, saj je za ogled odprta šele od prvega aprila. Poleg arheoloških najdb, pa to območje skriva res pestro zgodovino, ki nam jo je dodobra opisal tudi Peter Černilogar, domačin in vodnik po Divjih babah. Prisluhnite delčku pogovora.


POGOVOR O ZGODOVINI


Foto: Zavod za turizem Cerkno

Vas Šebrelje se ponaša tudi z veliko aktivnimi društvi, ki tako ali drugače skrbijo za aktiven utrip na planoti. Med njimi je tudi Turistično društvo Šebrelje, ki je bilo ustanovljeno za namen promocije turizma v Šebreljah ter da skrbi za dogajanje v kraju in animacijo lokalnega prebivalstva. Zagotovo je v zadnjih letih najbolj prepoznaven in odmeven dogodek postal ravno zbor starodobnih vozil, ki se bo odvijal tudi letos. Več o delovanju društva in njihovih aktivnostih pa smo povprašali članico društva Marušo Tušar.


POGOVOR O DELOVANJU TURISTIČNEGA DRUŠTVA ŠEBRELJE


Foto: Turistično društvo Šebrelje


Čeprav se Šebrelje nahajajo na planoti, oddaljene od večjih središč, pa je naš naslednji sogovornik prav tam postavil uspešen proizvodnji obrat. Jožko Mlakar je z izdelavo vrečk začel v svoji garaži, sedaj pa je v podjetju VREČKE.NET že osem redno zaposlenih delavcev. Podjetje je pred dvema letoma vgradilo sončno elektrarno in so praktično samooskrbni, velik poudarek pa dajejo tudi na reciklaži in ponovni uporabi odpadnega materiala. Več o njihovem delu, pa v pogovoru.

POGOVOR O DELOVANJU LOKALNEGA PODJETJA


Seveda pa danes ne moremo zapustiti Šebreljske planote, brez da bi poskusili Šebreljski želodec, ki že leta sodi med zaščitene slovenske proizvode z geografsko označbo, pečat pa mu je priznala tudi evropska komisija. Njegova posebnost je v sestavi kakovostnega svinjskega mesa, majhnega deleža slanine in začimb, svoje pa dodajo tudi posebni podnebni pogoji za sušenje in zorenje, ki so na voljo na planoti. Več o tej posebni mesnini, pa nam je zaupal Drago Polak, ki Šebreljski želodec izdeluje že vrsto let.


POGOVOR O ŠEBRELJSKEM ŽELODCU


Foto: Polak d.o.o.


Maja Vojska

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C