V PETEK IN SOBOTO PO SEVERNEM PRIMORSKEM 7. MAHLE ECO RALLY (DOPOLNJENO)

Ponedeljek, 26. februar 2024

Primorske ceste bodo v prihajajočem petku in soboti zasedla vozila na električni pogon, udeležena v sedmem Mahle Eco Rallyju. Letos se ga bo udeležilo 15 posadk, sedem jih prihaja iz prav toliko tujih držav. Rally je tudi letos uvrščen v pokal svetovne avtomobilistične zveze, poleg tega pa šteje tudi za slovensko državno prvenstvo.

Letošnji Mahle Eco Rally je bistveno zgodnejši kakor minula leta, navadno je to tekmovanje potekalo proti koncu sezone, septembra, sedaj pa je po koledarju svetovne avtomobilistične zveze tretje med dvanajstimi napovedanimi preizkušnjami.

Dirko ob pomoči glavnega pokrovitelja podjetja Mahle organizira Avto-moto društvo Gorica, letos tudi v soorganizaciji sorodnega društva iz italijanske Gorice. Tudi zato bodo vozila pred petkovim ceremonialnim štartom ob 12. uri v Šempetru naredila postanek pred občinsko stavbo v Gorici.

Kakor pri klasičnem je tudi pri Eco Rallyju načrtovana pot razdeljena na odseke, tako imenovane točnostne preizkušnje, je povedal predsednik organizacijskega odbora Renato Hvala, vendar cilj posadk ni priti čimhitreje, temveč

IZJAVA: Renato Hvala 1

Predpisana povprečna hitrost, ki se je morajo vozniki držati, se znotraj posamezne točnostne preizkušnje zamenja na približno vsak kilometer in pol, je še povedal Hvala. Sodniki vsako desetinko odstopanja od predpisane hitrosti točkujejo in najboljša posadka je tista, ki nabere čim manj točk.

IZJAVA: Renato Hvala 2

Tudi letos se bosta rallyja udeležila lanska zmagovalca Franko Špacapan in Sebastjan Kobal, ki sta sezono že odprla z udeležbo na eco rallyju v Valenciji.

Pred posadkami sta sicer dva tekmovalna dneva, prvi bo potekal po Vipavski dolini in Krasu, drugi pa po Posočju z daljšima postankoma na dvorcu Zemono in v Zatolminu. Renato Hvala:

IZJAVA: Renato Hvala 3

V petek posadke čaka 8 točnostnih preizkušenj, v soboto pa šest, je še povedal Hvala, skupno bodo prevozili okrog 425 kilometrov, od tega jih bo 253 tekmovalnih.

IZJAVA: Renato Hvala 4

Tudi letos se bosta rallyja udeležila lanska zmagovalca Franko Špacapan in Sebastjan Kobal, ki sta sezono že odprla z udeležbo na eco rallyju v Valenciji, kjer sta osvojila deveto mesto. Kakor je dejal Špacapan, ki vozi za domači Avto-moto klub Gorica, bi rad letos tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala stopil na stopničke:

IZJAVA: Franko Špacapan

Eco Rally sicer za gledalce ni tako zanimiv kot klasični rally, poteka namreč v rednem prometu z upoštevanjem cestnoprometnih predpisov, zato organizatorji gledalce vabijo predvsem na ceremonialni štart pred podjetje Mahle v Šempetru v petek ob 12. uri oziroma na cilj v soboto ob 17. uri pred občinsko stavbo v Novi Gorici.


Primož Božič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C