VOJKO OREL, GORIŠKA ŠPORTNA LEGENDA: "ŠPORT TI DA TOLIKO, KOT DAŠ TI NJEMU."

Nedelja, 25. februar 2024

V nedeljo, 11. februarja, je na Brdu pri Kranju potekala 59. podelitev Bloudkovih priznanj za leto 2023. Dobitnik najvišjega državnega priznanja za življenjsko delo v športu je postal tudi trener, športni funkcionar in kronist goriškega športa Vojko Orel iz Vrtojbe.

Vojko je v športu prehodil praktično vse stopničke, ki so na voljo, najprej je bil sam športnik, predvsem atlet, nato je postal profesor športne vzgoje, obenem je bil tudi atletski trener, po ustanovitvi je vodil novogoriški Zavod za šport, po upokojitvi pa se z vrsto knjig ozrl na prehojeno pot – ne le lastno, temveč vseh športnikov na Goriškem.

Uredil je zbornik Športniki Goriške – naše veselje, naš ponos (2022), v katerem je zbrano 30-letno športno gibanje na Goriškem, navedeni so tekmovalni dosežki v obdobju samostojne Slovenije (1991–2020), zbornik vsebuje pregled priznanj za športne delavce v tem obdobju, v njem pa najdemo tudi predstavitve in spomine športnikov.

Zbral in izdal je tudi podatke o zgodovini Športnega parka v Novi Gorici (2014) ter ob 50-letnici Atletskega kluba Gorica izdal knjigo (2012) o tej pomembni športni organizaciji.

Za širšo javnost verjetno najbolj zanimiva pa je knjiga o šempetrskem nogometu Nogomet Šempeter 1945–1963, ki govori o času, ko je za nogometno ligo zadostoval travnik z dvema goloma in žogo. Knjiga poleg pregleda rezultatov in delovanja nogometnega društva v Šempetru vsebuje tudi spomine tedanjih nogometašev, ki so, posebej zaradi prevratnih časov v obdobju takoj po 2. svetovni vojni, zanimivo branje.

Kakor je Vojko povedal v pogovoru za naš radio, se tudi sam večino časa ni posebej zavedal vloge, ki jo njegovo delo v širši skupnosti ima – so mu pa ob prejemu Bloudkovega priznanja nekdanji varovanci in sodelavci dali vedeti, da je nanje izredno pozitivno vplival. 

V šport je sicer padel po »družinski liniji«, v prej omenjenem šempetrskem nogometnem klubu je imel njegov oče eno vodilnih vlog, po ustanovitvi atletskega kluba v tedaj še zelo mladi Novi Gorici pa se je lotil kraljice športov, tedaj še zelo v skromnih razmerah. 

Vojku so se ob prejemu Bloudkovega priznanja že poklonili tudi v domači občini Šempeter-Vrtojba. Proslavo si lahko ogledate tudi na spletnem omrežju Youtube.

Več pa tudi v spodnjem pogovoru, ki ga je pripravil Primož Božič.
    
PogovorNaslovna fotografija: Vojko Orel, osebni arhiv.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C