FIČ 2024 POD SLOGANOM POP UP ČIPKA

Sobota, 24. februar 2024

V Idriji bo letos med 14. in 16. junijem potekal že 42. Festival idrijske čipke, tokrat pod sloganom »pOp Up ČIpKA« in z ambasadorji idrijske čipke, glasbeno skupino Joker Out. Osrednja pozornost bo namenjena raznovrstnostni uporabnosti, unikatnosti in inovativnosti idrijske čipke v prostoru, času in vesolju. 

Letošnjo naslovno nit je oblikoval Karlo Kirri, glavni stilist skupine Joker Out, ki pripravlja tudi eno od sicer kar devetih festivalskih razstav. Na osrednji med njimi z naslovom Lučke se bodo predstavile članice Društva klekljaric idrijske čipke, na idrijskem gradu bosta na ogled razstavi Slovenskega etnografskega muzeja in klekljarske skupine Žnurce iz Trebnjega. Multimedijska umetnica Eva Petrič in Čikarska šola Idrija pripravljata razstavo Astrocitni vrt in ljubiteljsko razstavo klekljanih izdelkov, tudi letos bo na ogled letna razstava učenk in učencev Čipkarske šole Idrija ter razstava izdelkov mednarodnega natečaja klekljane čipke Svoboda v čipki. Na gostujočih razstavah se bodo predstavile klekljarice iz Splita in Lepoglave, študentje oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravnoslovnotehniške fakultete pa bodo na območju Kajzer parka postavili inštalacijo elementov idrijske čipke. 

Festival bo postregel s pestrim spremljevalnim programom: skupinskim klekljanjem, ustvarjalnimi delavnicami, sejmom rokodelskih izdelkov in klekljarskih pripomočkov, z vodenimi ogledi turističnih zanimivosti, gledališko predstavo Marina Melhiorca, različnimi nastopi, gostinsko ponudbo, s sobotno in nedeljsko glasbeno zabavo ter tradicionalnim nedeljskim državnim tekmovanjem otrok in odraslih v klekljanju.  


Metka Rupnik

Foto: Z enega minulih festivalov  (Avtor: Samo Trebižan) 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C