55. REVIJA PRIMORSKA POJE PRIČENJA DANES V VIPOLŽAH

Petek, 23. februar 2024

V Vili Vipolže v Goriških Brdih danes ob 20. uri s prvim ciklom nastopov pričenja že 55. revija Primorska poje, največja manifestacija slovenske pesmi na Primorskem. Letošnji slogan je Naj pesem srcà prebudi, posvečena pa je 70-letnici skladatelja Alda Kumarja. Do 11. maja bo na 35-ih prizoriščih nastopilo 210 pevskih sestavov z več kot 3500 pevci.

Kakor je povedala Janja Konestabo, predsednica Zveze pevskih zborov Primorske, na »Primorski poje« ne poje samo primorska, temveč slovenska pesem, kjerkoli se je zaradi okoliščin že znašla:

IZJAVA: Janja Konestabo 1

Tudi revija sama seže prek meja Primorske in Slovenije, enajst koncertov se bo odvilo onkraj državne meje, večina v goriškem in tržaškem zamejstvu, vendar pa tudi v Zavarhu v občini Bardo v Terski dolini ter v Trbižu v Kanalski dolini, dva pa na hrvaškem, v Umagu in Pulju.

Lokacije koncertov v Sloveniji so zgoščene na Goriškem, Notranjskem in na slovenski obali, vendar pa ne gre prezreti gostovanj v Cerknem, Črnem Vrhu nad Idrijo in Trenti.

Kakor je dejala Konestabo, pa so sestavi po prizoriščih namenoma pomešani, tako da nastopajo izven ožjega območja siceršnjega delovanja, za nekatere to pomeni celo edini tak nastop v letu. Prav ta mešanica tako prizorišč kot sestavov, ki segajo od mešanih, moških, ženskih in komornih sestavov, do ljudskih pevcev in dalmatinskih klap, dajejo Primorski poje poseben čar.

Kakor rečeno pa bo letos revija nekoliko spomnila na prihajajočo 70-letnico skladatelja in profesorja na AGRFT iz Otaleža na Cerkljanskem Alda Kumarja:

IZJAVA: Janja Konestabo 2

Razpored lokacij in zborov med drugim najdete tudi na povezavi na stran Zveze pevskih zborov Primorske.

Primož Božič

Naslovna fotografija: Mešani pevski zbor Postojna na slavnostni prireditvi ob 60. obletnici Primorske poje v Portorožu. Arhiv Zveze pevskih zborov Primorske

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C