NA MUZEJSKIH VEČERIH MAG. SIMONA KERMAVNAR O PODOBARJU LUKI ČEFERINU

Četrtek, 22. februar 2024

V Mestnem muzeju Idrija so letošnjo že 40. sezono Muzejskih večerov pričeli s predavanjem o doslej manj znanem idrijskem podobarju Luki Čeferinu, ki se je rodil leta 1805 v Leskovici, svojo življenjsko pot pa sklenil leta 1859 v Idriji, kjer je večino časa živel, si ustvaril družino in osnoval tedaj uveljavljeno podobarsko delavnico. Življenje in delo tega po krivici pozabljenega podobarja, enega številnih, ki so v 19. stoletju delovali v trikotniku Idrija-Cerkno-Poljanska dolina, je predstavila umetnostna zgodovinarka mag. Simona Kermavnar.

Izjava Simona Kermavnar 1

Na Idrijskem so njegovo delo naprimer véliki oltar v cerkvi sv. Antona Padovanskega v Idriji, stari oltar v cerkvi na Gorah, križev pot v Ledinah in v idrijski pokopališki cerkvi in drugi, po krivici pa mu pripisujejo sicer zelo slabo izdelano preslikavo Mrakovih fresk v cerkvi Marije na Skalci v Spodnji Idriji.

Izjava Simona Kermavnar 2

Z gotovostjo pa lahko rečemo, da je bil marsikateri nagrobnik s starega idrijskega pokopališča izdelan v njegovi delavnici. Kermavnarjeva je Luko Čeferina podrobno raziskala in predstavila v leta 2022 izdani monografiji, ki postavlja tega podobarja, rezbarja, kiparja in kamnoseka ob bok tedaj delujočim, doslej bolj znanim sodobnikom.  

Daljšemu pogovoru z mag. Simono Kermavnar lahko prisluhnete na spodnji povezavi:

Pogovor z mag. Simono KermavnarMetka Rupnik

Foto: S predavanja: 4., 5. in 6. postaja križevega pota v cerkvi Žalostne Matere Božje na pokopališču v Idriji


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C