SATELITSKI URGENTNI CENTRI, SREČEVALNI SISTEM IN DISPEČERSKA SLUŽBA ZDRAVSTVA

Četrtek, 22. februar 2024

Aktualen projekt vzpostavitve satelitskih urgentnih centrov v Sloveniji, ki je sofinanciran iz evropskih sredstev, naj bi razbremenil regionalne urgentne centre ter omogočil enovit in bolj dostopen sistem nujne medicinske pomoči. Vlada je namreč s splošnim dogovorom določila financiranje triaže v satelitskih urgentnih centrih v zdravstvenih domovih na območjih, kjer je slabša pokritost z urgentno medicinsko pomočjo. Triažna enota bo za prebivalce pomenila način razvrščanja pacientov in poškodovancev v skupine glede na vrsto in težo poškodbe, obolenja ter nujnost obravnave. 

Ministrstvo za zdravje je pripravilo kriterije za določitev lokacij predvidenih 15 satelitskih urgentnih centrov po Sloveniji, med drugim tudi v zdravstvenih domovih v Idriji in Tolminu, medtem ko v Ajdovščini trenutno ni predviden, o čemer bomo še poročali. V krajih, kjer satelitskega urgentnega centra ne bo, obstaja pa dežurna služba, bodo v to službo uvedli le t.i. srečevalni sistem za zagotavljanje hitrega odziva nujnih reševalnih vozil ter razbremenitve dežurnega zdravnika, ki bo odslej na teren odšel le takrat, ko bo to zahtevalo stanje pacienta.

Satelitski urgentni center v Idriji bodo uredili v pritličju zdravstvenega doma Idrija, kjer je sedaj že nujna medicinska pomoč, ki se bo prostorsko bistveno povečala, v ZD Idrija pa zagotavljajo tudi potrebne kadre, kot v prispevku Metke Rupnik pojasnjuje direktor mag. Tomaž Glažar.


Izjava Tomaž Glažar Satelitski urgentni center

Satelitnih urgentnih centrov pa ne smemo enačiti z dispečersko službo zdravstva, kamor se želi vključiti tudi ZD Idrija. Dispečerski center, ki deluje pod okriljem Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani in Mariboru, namreč usmerja najbližje mobilne ekipe nujne medicinske pomoči na kraj nujnega dogodka. V primeru življenjske ogroženosti je odposlana najbližja mobilna enota, ne glede na občino, v kateri je do dogodka prišlo. V mrežo je trenutno vključenih že 77 odstotkov vseh izvajalcev nujne medicinske pomoči oziroma 73 odstotkov občin. Vključitev v ta sistem bi za ZD Idrija imela vrsto prednosti.


Izjava Tomaž Glažar Dispečerski center zdravstva

Vključevanje novih članov v mrežo Dispečerskega centra zdravstva v Ljubljani, pa je sedaj začasno zaustavljeno, saj se tudi v Ljubljani soočajo s perečim pomanjkanjem kadrov.


Izjava Tomaž Glažar Problem s kadri tudi v Ljubljani


Metka Rupnik 

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C