DANES ODPRTJE KAVARNE MAKS NA DELPINOVI ULICI V NOVI GORICI

Sreda, 21. februar 2024

Na Delpinovi ulici v Novi Gorici bodo danes ob 11. uri slovesno odprli kavarno in knjigarno Maks, ki je nastala pod okriljem novogoriške Raziskovalne postaje ZRC SAZU. Naložba je vredna dobrih pol milijona evrov. z njo pa bo mesto pridobilo sodoben knjigarniški, prireditveni in družabni prostor.  

Razmislek o tem, da Nova Gorica rabi knjižno središče novega tipa, je star že več let, posebej je na to dejstvo opozarjalo Društvo humanistov Goriške, ki organizira festival Mesto knjige. Do večjega premika je prišlo pred štirimi leti, ko je Turistično društvo svoje prostore na Delpinovi zamenjalo z občinskimi na Gradnikovi ulici.

Mestna občina je tako za kavarno zagotovila prostore, v katerih je prej gostovala knjigarna in antikvariat Založbe Karantanija, ter dobrih 20 tisočakov, 40 jih je primaknil ZRC SAZU, glavnino investicije pa je pokrilo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Petra Kolenc iz Raziskovalne postaje ZRC SAZU v Novi Gorici je povedala, da je razlogov za odprtje tovrstnih prostorov več:

IZJAVA: Petra Kolenc 1

Humanistika in družboslovje bosta osrednji fokus knjižnih polic, umanjkala ne bosta tudi leposlovje in poezija, stripi ter mladinska in otroška literatura. Posebej bodo pozorni na vse knjige, ki izhajajo v širšem čezmejnem prostoru med Bovcem in Trstom, je še dejala Petra Kolenc, vključno z italijanskim in furlanskim jezikovnim prostorom.

Okoli 100 kvadratnih metrov veliki prostori bodo gostili tudi dogodke manjšega tipa, denimo predstavitve knjig, novinarske konference, pripovedovalske večere in podobno, dogajanje pa imajo najavljeno tudi prihodnje leto v sklopu Evropske prestolnice kulture:

IZJAVA: Petra Kolenc 2

Današnji dan so si zamislili v nekako dveh delih, ob 11. uri z uradnim odprtjem ter predstavitvijo dela Raziskovalne postaje, ob  17. uri pa nekoliko bolj kavarniško družabni dogodek z aperitivom, na katerega bo povabil Maks. Kdo ali kaj je to pa je zaenkrat še skrivnost.
Primož Božič

Naslovna fotografija: Zaključna dela pred odprtjem. Vir: ZRC SAZU

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C