AJDOVSKI SVETNIKI DOLOČILI TAKSO ZA OBRAVNAVO ZASEBNIH POBUD ZA SPREMEMBO NAMENSKE RABE PROSTORA

Torek, 20. februar 2024

Na četrtkovi ajdovski občinski seji so svetniki in svetnice med drugim sprejeli tudi odlok o določitvi takse za obravnavo zasebnih pobud za spremembo namenske rabe prostora v Občinskem prostorskem načrtu Občine Ajdovščina. S sprejetem odloka želi občina pridobiti bolj utemeljene in skladne pobude s temeljnimi načeli prostorskega načrtovanja.

Tako kot drugod po Sloveniji so tudi v Ajdovščini težnje po širitvi stavbnih zemljišč, predvsem na kmetijskem prostoru iz leta v leto večje. Ker pa se širitev poselitve v prostorskem načrtovanju vse bolj omejuje, nastaja velik razkorak med zasebnimi potrebami in zakonskimi dolžnosti. Širitev poselitve mora občina v postopku vedno utemeljiti z dodatnimi strokovnimi podlagami, ki zajemajo predvsem nadomeščanje kmetijskih zemljišč, pa tudi bilance z izkazano izkoriščenostjo površin v ureditvenih območjih naselji ter druge študije. Zato se je občina Ajdovščina odločila za vzpostavitev takse, ki jo določa Zakon o urejanju prostora. Cena takse se po zakonu giblje med 50 in 300 evri. Kaj želi občina z vzpostavitvijo takse doseči pa občinska urbanistka Irena Raspor.

Izjava Irena Raspor

Izbrana taksa je bila minimalna in sicer 50 evrov. Prihodki iz takse pa bodo namenski vir občine za financiranje nalog urejanja prostora. Župan Tadej Beočanin o taksi;

Izjava Tadej Beočanin

Število takih ponudb je na leto različno, odvisno je od meseca, najmanj okrog 40, meseca decembra 2023 pa celo 68. Ena pobuda lahko obsega eno ali več parcel na območju.Ana Štokelj
Foto: Občina Ajdovščina

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C