POGLEDI OD ZGORAJ, RAZSTAVA FOTOGRAFIJ ŠEMPETRA IN VRTOJBE IZ ZRAKA

Sreda, 21. februar 2024

V dvorcu Coronini v Šempetru pri Gorici je do 5. marca na ogled razstava fotografij Šempetra, Vrtojbe in okolice iz ptičje perspektive avtorja Matjaža Prešerna. Z brezpilotnim letalnikom posnete fotografije dajejo čisto nov pogled na naselji in njuno bližnjo in daljno okolico.

Matjaž Prešeren je pri nas in v tujini uveljavljen fotograf, ki se s to umetnostjo oziroma obrtjo ukvarja že skoraj 50 let, vse od kar se je srečal z njo kot študent slikarstva in grafičnega oblikovanja na beneški akademiji.

Leta 1997 je odprl fotografski studio v Novi Gorici in delal po naročilu, največ reklamnih agencij, obenem pa je fotografiral tudi, kot je dejal, »za lastno dušo«. Prvi odmevnejši cikel je bil naslovljen »Fade away reality« oziroma 'izginjajoča realnost' in je bil prvič razstavljen leta 1986. Šlo je za prekrivanje fotografij z uporabo različnih trikov z nadrealističnim učinkom.

Že z njim je prodrl tudi v Evropo in razstavljal denimo v galeriji Enzo v Antwerpnu in Evropski hiši v Gradcu.

V vmesnem času se je naučil računalniške obdelave fotografij, je povedal, kar je bila tehnična podlaga novemu ciklusu:

IZJAVA: Matjaž Prešeren 2

Kakor je dejal, v Benetkah niso prepoznali, da so posnetki studijski, odprtje razstave pa je obiskal tudi znani italijanski režiser Tinto Brass.

Nazadnje se je spoznal še s tehniko fotografiranja z brezpilotnim letalnikom in del slednjih je na ogled tudi v dvorcu Coronini:

IZJAVA: Matjaž Prešeren 3

Fotografije so velikosti meter krat pol metra in obsegajo le del njegovega »letalskega« opusa, resneje se ukvarja predvsem s fotografiranjem Vipave in Soče iz zraka. O obeh rekah bi rad izdal fotografsko monografijo, vendar trenutno še išče pisca, ki bi fotografije povezal v enotno zgodbo.

Kakor je dejal, fotografiranje z brezpilotnim letalnikom zahteva učenje skozi prakso, tudi kakšno strmoglavljanje. Sprva je dvomil o sposobnosti kamere, predvsem ločljivosti, vendar fotografije, sploh kot panoramske sestavljanke, dosegajo precejšnjo natančnost. 

Posnetki so narejeni z najvišje višine, do kjer je mogoče leteti brez posebnega dovoljenja, to je 120 metrov, sicer pa že tudi razmeroma poceni letalniki omogočajo precejšnjo oddaljenost.

Razstava je bila odprta za kulturni praznik, nekaj fotografij je imel že v arhivu, nekaj jih je dodal posebej za ta namen. 

IZJAVA: Matjaž Prešeren 4


Primož Božič

Naslovna fotografija: pogled iz ptičje perspektive na center Šempetra in Vrtojbe. Avtor: Matjaž Prešeren

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C