NA VEČERNI SPREHOD Z JOŽETOM

Torek, 20. februar 2024

Jutri, 21. 2., obeležujemo svetovni dan turističnih vodnikov, ki se na pobudo Svetovne zveze društev turističnih vodnikov praznuje vse od leta 1990. Združenje danes zastopa več kot 2000 tisoč individualnih turističnih vodnikov iz več kot 70 držav. Na ta dan turistične organizacije in turistični vodniki predstavljajo dejavnost in poklic turističnega vodnika širši, strokovni in tudi ožji javnosti ter ozaveščajo o tem, da so tudi sami ambasadorji svojih mest, regij in države. Eno takih, malo drugačnih vodenj jutri, na svetovni dan turističnih vodnikov, pripravljajo tudi v Idriji.

Na ta dan, posvečen prav njim, turistični vodniki izvajajo vodenja po različnih lokacijah v svojih ustanovah, krajih.In če turistični vodniki svoje kraje in njihove znamenitosti najpogosteje predstavljajo obiskovalcem od drugod, so v Idriji tokrat "perspektivo" nekoliko obrnili. Zavod za turizem Idrija se je odločil, da bo z izkušenim turističnim vodnikom po Idriji, vodnikom po turističnem rudniku Antonijev rov ter upokojenim idrijskim rudarjem Jožetom Pavšičem na brezplačen ogled zanimivosti mesta Idrije povabil kar domačine, ki v tem mestu živijo, a si ga nemara nikoli ne ogledajo skozi oči turista in skozi Jožetove zgodbe. In ideja je doživela velik odziv, saj se je naVečernisprehod z Jožetom, kot so dogodek poimenovali, prijavilo več kot 50 domačinov.Tudi izkušeni turistični vodnik Jože Pavšič je nad odzivom domačinov prijetno presenečen.

Izjava Jože Pavšič 1

Zaradi velikega števila prijav so se odločili, da bodo po mestu popeljali kar dve skupini. Prvo ob 17. uri. In po katerih znamenitostih mesta Idrija jih bo vodil vodnik Jože?

Izjava Jože Pavšič 2

Glede na zanimanje domačinov bi gotovo veljalo razmišljati, da bi Večerni sprehod z Jožetom še kdaj ponovili. 


Metka Rupnik

Foto: Visit-Idrija


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C