RAZSTAVA FOTOGRAFIJ IN ZGODOVINE OB 70. OBLETNICI HOTELA SABOTIN

Nedelja, 18. februar 2024

Hotel Sabotin v Solkanu v letošnjem letu praznuje 70 let hotelske dejavnosti, česar so se spomnili z razstavo fotografij in opisom zgodovine stavbe v hotelski avli, okroglo obletnico pa bodo obeležili tudi z različnimi tematskimi, kulinaričnimi in družabnimi dogodki. Obenem letos okroglih 40 let praznuje tudi matična družba Hit.

Razstava nosi naslov Hotel Sabotin skozi čas, je povedala Maša Koglot iz družbe Hit, na njej pa so skušali podati zgodovino ne le sedmih desetletij hotelirstva, ampak tudi same stavbe, ki je bila v 18. stoletju zgrajena kot podeželski dvorec za plemiško družino:

IZJAV: Maša Koglot 1

Od tedaj naprej je znan pod današnjim imenom in v 68 sobah na 120 ležiščih ponuja namestitev, v restavraciji pa tudi kulinarično ponudbo. Lani ga je obiskalo 11.000 gostov iz 50 držav, drugače pa restavracijo dnevno obišče okrog 200 gostov.

Razstava v hotelski avli, ki bo na ogled do 31. marca, je dober način, da se seznanimo z zgodovino stavbe in njenih lastnikov:

IZJAVA: Maša Koglot 2

Najbolj prepoznavna značilnost stavbe je rustikalni polkrožno sklenjen kamniti portal, ki še danes krasi glavni vhod v hotel, ter balkon z balustradno ograjo nad njim.

Na razstavi je poleg fotografij moč videti tudi nekaj dokumentov in odlomkov iz zgodovinskih knjig, za obiskovalce pa bodo morebiti najzanimivejše fotografije družabnih dogodkov, ki so se odvili v hotelu, denimo porok in posebej legendarnih plesov, ki so jih tu prirejali več desetletij.

Spominu na slednje bo posvečen tudi naslednji večji dogodek v hotelu, namreč ples ob 8. marcu, s čimer se želijo pokloniti tej tradiciji, je še dejala Maša Koglot.Primož Božič

Naslovna fotografija: Razstava v Hotelu Sabotin. Vir: FB stran Sabotin, Hotel & Restaurant

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C