VLADNA UREDBA PODLAGA ZA VZPOSTAVITEV TUDI SATELITSKIH URGENTNIH CENTROV V IDRIJI IN TOLMINU

Nedelja, 18. februar 2024

Ministrstvo za zdravje je pripravilo kriterije za določitev lokacij predvidenih petnajstih satelitskih urgentnih centrov po Sloveniji. Z njihovo vzpostavitvijo želi ministrstvo razbremeniti urgentne centre. Vlada je na predlog ministrstva za zdravje sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto, ki na področju nujne medicinske pomoči prinaša podlago za vzpostavitev 15 satelitskih urgentnih centrov, ki bodo tako kadrovsko kot tudi tehnično opremljeni za takojšnjo obravnavo akutno bolnih. Med njimi sta predvidena tudi satelitska irgentna centra v Tolminu in Idriji.

Uvaja se tudi tako imenovan srečevalni sistem, s katerim bo zagotovljen takojšen, hiter odziv nujnih reševalnih vozil, hkrati pa bo po navedbah ministrstva razbremenjen dežurni zdravnik, ki bo odslej na teren odšel le takrat, ko bo to zahtevalo stanje pacienta. Intervencije bo zdravnik izvajal skupaj z diplomiranim zdravstvenikom v vozilu urgentnega zdravnika.

Po pojasnilih ministrice uredba v letošnjem letu na področju nujne medicinske pomoči ne predvideva kakršnih koli "ukinitev". V krajih, kjer satelitskega urgentnega centra ne bo, obstaja pa dežurna služba, bodo v to službo uvedli le omenjeni srečevalni sistem.


Metka Rupnik 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C