MALI TRGOVCI OPOZARJAJO NA OVIRE PRI POSLOVANJU

Petek, 16. februar 2024
Mali trgovci so v Sloveniji izpostavljeni številnim oviram, ki jih prednje postavljajo nelojalna konkurenca, drugačen življenjski slog prebivalcev in številne birokratske ovire, ki jih je v zadnjih letih vse več, so opozorili na letnem srečanju združenja malih trgovcev pri Podjetniško-trgovski zbornici GZS v Črničah na Vipavskem.


V zadnjih dveh letih se predvsem v primorskem delu države zapirajo številne majhne podeželske trgovine, je v izjavi ob današnjem srečanju povedala direktorica Podjetniško-trgovske zbornice pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Vida Kožar.


"Na eni strani so problem administrativni ukrepi, predvsem evidentiranje delovnega časa. Vse to je treba v malih podjetjih zagotoviti enako kot v velikih, kar jemlje precej časa. Na drugi strani pa je težava, da so trgovine zaprte ob nedeljah in kupci zato takrat nakupujejo čez mejo v Italiji," je povedala Kožar.


Po besedah organizatorja srečanja in direktorja trgovske družbe Fama iz Vipave Aleksandra Lemuta se na Primorskem pospešeno zapirajo majhne trgovine, v kar jih silijo spremenjene navade potrošnikov in vse višji stroški poslovanja. Na podeželju je prebivalcev vse manj, ostajajo le starejši ali pa ostajajo manjši kraji le kot spalna naselja.


Država se mora odločiti, ali bo imela samo Ljubljano in še nekaj velikih mest ali bo ohranila podeželje živo, ne pa da bodo to le še spalna naselja in naselja za upokojence in starejše ljudi, je bil kritičen Lemut.


Izpostavil je težave zaradi vse višjih stroškov električne energije in drugih stroškov, ki jih morajo mali trgovci preliti v cene. Slednje so tako višje, zato so trgovci vse manj konkurenčni in kupcev je vse manj. Kot primer je navedel družbo Mlinotest, ki je v zadnjih nekaj letih zaprla 30 od svojih 61 malih podeželskih trgovin na Primorskem.


STA

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C