NI PUSTA V CERKNEM BREZ LAUFARIJE!

Ponedeljek, 12. februar 2024

Res, v Cerknem ni pusta brez laufarije. Pustna obsodba, ki jo vsako leto na pustno nedeljo in z zaključnim dejanjem na pustni torek v Cerknem pripravlja Društvo Laufarija Cerkno, je pustni običaj, ki zvesto ohranja tradicijo, cerkljanski laufarji pa sodijo med najbolj prepoznavne šemske skupine na Slovenskem. Člani društva so fantovska skupnost, ki skrbi za ohranjanje običaja v čim bolj izvirni obliki, za obnovo kostumov in naličij ter za uvajanje novih članov.

Pustni čas je dobra priložnost ne le za predstavitev aktualnega pustnega utripa v laufariji, ampak tudi za spominjanje tistih, ki so bili nekdaj tesno vpeti v laufarijo. Mednje sodi tudi Cerkljan Ivan Lahajnar, nekdanji predsednik Društva Laufarija Cerkno, ki je v pogovoru z Metko Rupnik  obudil marsikak hudomušen spomin na svoje "laufarske" čase. 

Izvedeli boste, kako so predniki obujali laufarijo leta 1956 in kako jo je bilo potrebno znova postaviti na noge v osemdesetih, po katerih nekdanjih Cerkljanih imajo podobe nekatere laufarske maske, česa v priprošnji za lepo vreme na dan prireditve ne smeš pozabiti, kako se lotiti izdelave klobuka Ta bršljanovega in še marsikaj …Uvodoma pa Ivan Lahajnar v pogovoru, ki mu lahko prisluhnete na spodnji povezavi, zadovoljen ugotovi, da laufarji dandanes še ohranjajo tudi tradicijo koledovanja.


Pogovor z Ivanom Lahajnarjem


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C