ZAČELA SE JE PRENOVA TRGA EVROPE

Torek, 13. februar 2024

Z včerajšnjim ponedeljkom se je začela prenova Trga Evropa med Novo Gorico in Gorico. Kot so sporočili iz Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) GO, prenova predstavlja eno pomembnejših investicij vzdolž tako imenovanega EPK Distrikta, ki bo osrednje prizorišče Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica-Gorica.

V okviru projekta je predvidena prenova Trga Evrope in dela ulic tako imenovanega Trizoba Maxa Fabianija na italijanski strani. Celotna vrednost del, ki jih izvaja italijansko gradbeno podjetje, je 2,8 milijona evrov, zaključena pa naj bi bila do konca tega leta.

Kakor so še zapisali pri EZTS GO, je ta čezmejni trg simbol Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica - Gorica in hkrati tudi simbol evropskega duha, saj je prostor, ki so ga desetletja delile meje in fizične ovire, ponovno postal skupni prostor. Zdaj bo trg zaradi omenjenih naložb postal bolj gostoljuben in privlačen, hkrati pa bo ohranil prisotne zgodovinske elemente.

Nekaj osrednjih točk novega izgleda Trga Evrope in podaljšek v Fabianijev trizob bo predstavljala ozelenitev trga z več kot 20 novimi drevesi, vodnim elementom in ohranitvijo mozaika v središču trga.  Poleg prenove trga pa je predvideno tudi novo enotno tlakovanje tako imenovanega Trizoba Maksa Fabianija oziroma treh ulic na italijanski strani ter tudi dela Kolodvorske ulice med trgom in železniško postajo.

 


 

Simona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
14.07.2024
20°C / 34°C
ponedeljek
15.07.2024
18°C / 35°C
torek
16.07.2024
19°C / 36°C