ZVEZA KULTURNIH DRUŠTEV AJDOVŠČINA LETOS PODELILA TRI PRIZNANJA

Ponedeljek, 12. februar 2024

V četrtek se je v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini odvila osrednja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku. Letošnji prejemniki priznanj za ustvarjalnost na področju kulture so likovna pedagoginja in umetnica Silva Karim, zgodovinar Drago Sedmak in pa Oktet Sotočje.

Zveza kulturnih društev Ajdovščina že tradicionalno na Prešernov dan, na osrednji proslavi podeli priznanja najzaslužnejšim na področju kulture. Veliko priznanje za izjemen prispevek k ohranjanju kulturne dediščine, pa zgodovinskega in kolektivnega spomina Vipavske doline in širše skupnosti je prejel zgodovinar Drago Sedmak. Podpisan je pod 127 bibliografskimi enotami – knjigami, katalogi, članki, strokovnimi zapisi in drugimi prispevki.

Drugi letošnji nagrajenec je bila izjemna ženska in sicer Silva Karim, likovna pedagoginja in umetnica. Silva je prejela priznanje za ustvarjalne dosežke na področju likovnih umetnosti, predvsem za ilustracije in za pedagoško bogatitev ustvarjalnosti mladih. Karimova je bila tudi med pobudnicami projekta Umetniki za Karitas. Kot predavateljica pa sodeluje tako na področju strokovnega likovnega pedagoškega delovanja kot udi na izobraževanjih in delavnicah za učitelje in vzgojitelje.

Med letošnjimi prejemniki priznanj je tudi Oktet Sotočje, ki je priznanje pridobil za trideset let aktivnega zborovskega dela, predstavljanja slovenske pesmi doma in po svetu ter bogatitev kulturnega utripa. Pravijo, da je njihovo poslanstvo s peto pesmijo širši publiki prenesti vokalno glasbeno umetnost.

Letošnji slavnostni govornik je bil zdravnik, pesnik in publicist Franc Koren, ki se je med drugim v svojem govoru spomnil tudi slovenskega jezika, pa raznolikosti jezikov in narodov.

Kulturni program letošnje proslave je bil posvečen Janezu Svetokriškemu, saj bo v oktobru minilo kar 310 let od njegove smrti. Program pa so sestavili glasbeni komponist in oblikovalec zvoka Andrej Kobal ter interpreti Nejc Furlan, Dejan Slokar in Peter Bajnoci. S petjem je proslavo obogatila Tina Bolko ob spremljavi kitaristke Anete Gregorič. Režijo za proslavo pa je pripravil Peter Avbar.

Čestitke vsem prejemnikom priznanj tudi s strani radia Primorski val.

Ana Štokelj

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.02.2024
6°C / 12°C
sobota
24.02.2024
9°C / 12°C
nedelja
25.02.2024
8°C / 13°C