V CERKNEM VČERAJ SPRAVNA SLOVESNOST OB 80-LETNICI POBOJA NA LAJŠAH

Nedelja, 04. februar 2024
V Cerknem je včeraj zvečer potekala spravna slovesnost v spomin na dogodke izpred 80 let, ko so na Lajšah 3. februarja 1944 usmrtili skupino domačinov, ki so jih partizanske oblasti obtožile izdaje partijske šole in jim s tem pripisale krivdo za žrtve ob nemškem napadu na omenjeno šolo. Ta se je zgodil le nekaj dni prej, 27. januarja, v Cerknem. V časovnem razponu enega tedna se je torej dogodila tragedija v dveh medsebojno vzročno-posledično povezanih dejanjih, ki je zahtevala skupno 64 človeških življenj. Na Lajšah so usmrtili 14 domačinov, od tega dva duhovnika iz Cerknega, enemu od obtoženih, Josipu Bavconu pa se je uspelo rešiti.

Zgodovinska dejstva in okoliščine je predstavil zgodovinar mag. Sandro Oblak, ki je izpostavil, da je zgodovina velika učiteljica, mi pa njeni ne najboljši učenci. Tudi Cerkljani po vojni niso imeli celostnega pogleda na preteklost. Dopolnil ga je šele zgodovinar dr. Boris Mlakar leta 2000 v knjigi Tragedija v Cerknem pozimi 1944, Sandro Oblak pa v knjigi Z udarno pestjo, ki je izšla leta 2020. Slednji je poudaril:

Posnetek Sandro Oblak 1

Kmalu po demokratičnih spremembah na Slovenskem je bila na binkoštno nedeljo, maja 1991, na Lajšah spravna slovesnost za vse žrtve druge svetovne vojne na Primorskem, hkrati pa so tudi simbolno pokopali cerkljanske žrtve. Julija 1995 so prostor dokončno uredili z blagoslovom kapelice, križevega pota in spomenika ob breznu. Že ob prvi slovesnosti so na pobudo tedanjega koprskega škofa msgr. Metoda Piriha načrtovali, da bodo Lajše kraj, kjer se bo celotna Primorska zbirala k molitvi za vse pobite pred vojno, med njo in po njej, kar se je tudi zgodilo. Cerkljanski župnik Matej Kobal je tako posebej izpostavil pomen sprave:

Posnetek Matej Kobal 1

Sandro Oblak pa je dodal:

Posnetek Sandro Oblak 2 
Kar sta včeraj v svojih nagovorih zbranim, med njimi so bili številni sorodniki žrtev na Lajšah, posebej poudarila tudi župan in podžupan Cerknega, Gašper Uršič in David Bašelj. Včerajšnji dogodek bo danes ob 15. uri dopolnila sv. maša na Lajšah, ki ji bo sledila molitev za žrtve pri jami. 

Damjana Peternelj

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C