OB TOKU HUDOURNIŠKE REČICE BELE: PODKRAJ, BELA, VIŠNJE IN SANABOR

Ponedeljek, 29. januar 2024

V tokratni nedeljski oddaji Pisanka nas je pot popeljala v Vipavsko dolino, sledili smo toku hudourniške rečice Bela od njenega izvira pa vse do izliva v reko Vipavo. Na poti smo srečali toliko različnih in zanimivih posameznikov, da bomo porečje Bele spoznavali kar v dveh oddajah. Začeli bomo v ajdovski Krajevni skupnosti Podkraj, kjer bomo spoznali kraje Podkraj, Bela in Višnje, se srečali s planinci Planinskega društva Križna Gora in člani Športno kulturnega društva Bob Višnje. Zadnja postojanka pa bo vas Sanabor, ki ima kljub majhnosti pestro in zanimivo zgodovino. Čeprav bomo v oddaji sledili rečici Beli, pa smo se še prej ustavili v naselju Podkraj. Pred mikrofon pa smo povabili predsednika Krajevne skupnosti Podkraj Metoda Bizjaka.


POGOVOR KRAJEVNA SKUPNOST PODKRAJ


Kot ste slišali v prvem pogovoru naše oddaje, je v naselju Podkraj zelo aktivno tudi Planinsko društvo Križna Gora. To nas ne čudi, saj že na prvi pogled daje dežela okoli Podkraja vedeti, da je to raj za pohodnike. Tod skozi pelje tudi Slovenska planinska pot. Aktivno društvo, ki preko celega leta organizira tudi različne dogodke in pohode, redno sodeluje tudi z nekaj planinskimi društvi v Sloveniji in na Hrvaškem, posebej pa so ponosni na sodelovanje z Varstveno delovnim centrom Ajdovščina-Vipava, saj njihove varovance pod vodstvom izkušene vodnice Hermine Čuk že 15 let vodijo po planinskih poteh, vsako leto pa jih peljejo tudi na dvodnevno turo. Več o delovanju društva pa predsednik Dušan Plesničar.POGOVOR PLANINSKO DRUŠTVO KRIŽNA GORA


Še vedno se nahajamo v Krajevni skupnosti Podkraj, a iz istoimenskega kraja smo se premaknili v sosednjo vas Belo. Pod Podkrajem pa na plan pride hudourniška rečica Bela, po kateri je ime dobil tudi zaselek. Skozi milijone let je Bela, v katero se zliva več manjših potokov, izoblikovala sotesko. In ravno tok rečice Bele spremljamo danes, po poti, ki spremlja rečico vse do izliva v reko Vipavo. Ponovno smo pred mikrofon povabili predsednika Krajevne skupnosti Podkraj Metod Bizjak, ki nam bo predstavil vas Bela.

POGOVOR O NASELJU BELA


Nadaljujemo raziskovanje Krajevne skupnosti Podkraj, naša naslednja postojanka je vas Višnje, kjer deluje tudi Športno kulturno društvo Bob Višnje. Ena večjih aktivnosti društva je organizacija tradicionalne prireditve Bobarska noč, ki jo običajno prirejajo prvo nedeljo v avgustu. Ob dobri glasbi lahko obiskovalci okusijo tudi odlično bobovo enolončnico. Več o kraju Višnje in delovanju Športno kulturnega društva Bob Višnje pa domačin in član društva Ivan Kobal.

POGOVOR O NASELJU VIŠNJE IN ČLANU ŠPORTNO KULTURNEGA DRUŠTVA BOB VIŠNJE


Naša zadnja postojanka pa že leži v vipavski občini, in sicer smo obiskali še naselje Sanabor, ki leži v ozki dolini med Colskim višavjem in Nanosom. Je gručasta vas z zaselkom Zavetniki, ki leži pod Colom v ozki dolini potoka Bele na severni strani Nanosa. Več o vasici pa nam je zaupala domačinka Urška Grmek iz Zavoda Trg Vipava.POGOVOR O NASELJU SANABOR


Na fotografiji je podružnična cerkev sv. Daniela v Sanaboru (Vir: Zavod za turizem TRG Vipava )To je bil prvi del našega popotovanja ob hudourniški rečici Bela, ki teče skozi dve občini, ajdovsko in vipavsko. V drugem delu raziskovanja pa smo obiskali naselje Vrhpolje in še druge zanimive točke do izliva rečice Bele.
Maja Vojska
Foto: Krajevna skupnost Podkraj, Občina Ajdovščina, PD Križna Gora, Zavod za turizem TRG Vipava

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
20.06.2024
16°C / 30°C
petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
19°C / 35°C