PISANKA: OD KANOMLJE DO KOBALOVIH PLANIN IN V IDRIJO

Petek, 19. januar 2024

V tokratni oddaji Pisanka smo ponovno raziskali idrijsko občino. Naše tokratno popotovanje lahko opravite s kolesom, se na pot odpravite z avtomobilom ali pa obiščete le katero od točk, ki jih bomo obiskali danes. Podali se bomo od Gorenje Kanomlje, preko Razpotja na Kobalove planine, od kjer se bomo potem spustili nazaj v dolino, v Idrijo. Na poti pa bomo seveda obiskali kar nekaj zanimivih domačinov in spoznali veliko zanimivega. 

Naša prva postojanka v Gorenji Kanomlji je Domačija Šturmajce, mogočna kmetija je nekoč kot samooskrbna domačija obsegala več kot 100 hektarjev zemlje, na začetku 20. stoletja pa se je posestvo začelo deliti. Žal se je do danes ohranila le glavna stavba, ostalih objektov, ki so nekoč spadali k domačiji, pa zdaj ni več. V obdobju pred prvo svetovno vojno je v Šturmajcah živelo in delalo kar okrog 70 ljudi. Kmečka hiša je bila kot odličen primer kulturne dediščine leta 1986 zavarovana kot kulturni spomenik lokalnega pomena. V preteklost posestva nas je popeljal gospodar Julijan Petrič, ki je bil na domačiji tudi rojen.


POGOVOR O DOMAČIJI ŠTURMAJCE
Od Domačije Šturmajce se spustimo nazaj v dolino, preden se podamo čez most in priključimo glavni cesti se ustavimo še v Gostišče Pr' Ribcah. Gostišče, ki je predvsem poleti priljubljeno med ribiči od blizu in daleč, ponuja domačo hrano in sobe za prenočišče. Vodja gostišča, tudi gospodar ribiške družine, Zoran Jež nam je predstavil zgodbo in ponudbo gostišča.


Gostišče v poletnem času (Foto: Zoran Jež)


POGOVOR O GOSTIŠČU PR' RIBCAHNadaljujemo naše raziskovanje idrijske občine, in sicer se iz Srednje Kanomlje, kjer se nahaja Gostišče Pr' Ribcah, ki smo ga obiskali pred glasbenim premorom, podamo naprej proti Razpotju. Tam lahko pustimo avto in se naprej peš podamo do Kobalovih planin, če pa to območje raziskujemo s kolesom se lahko podamo naprej po makadamski cesti vse do vrha. Kobalove planine so 834 metrov visok razgledni vrh, ki se dviga severozahodno od Idrije. Že od nekdaj priljubljena destinacija za pohodnike s svojo sončno lego nudi prijetne sprehode oziroma pohode v vseh letnih časih. Sploh pozimi se lahko ob lepem vremenu pohodniki na klopci pri vrhu naužijejo toplih sončnih žarkov. Več o priljubljenem vrhu pa Anka Rudolf iz Planinskega društva Idrija.POGOVOR O KOBALOVIH PLANINAHIz Kobalovih planin se spustimo proti dolini in na poti v Idrijo se ustavimo na Turistični kmetiji Podobnik, kjer ponujajo doma pripravljene jedi, značilne za te kraje, še posebej znani so po odličnih domačih mesninah in urejenih prenočiščih z udobnim pridihom tradicije. Več o njihovi kmetiji in ponudbi, pa nam je zaupal gospodar kmetije Marijan Podobnik.


POGOVOR O KMETIJI PODOBNIK
Preden se spustimo v dolino v Idrijo, pa obiščemo še zadnjo postojanko v današnji popotniški oddaji. Obiskali bomo Klub Swenak, ki deluje od leta 1997 pod okvirom Kluba Idrijskih študentov. Prostor na obrobju mesta v bližini psihiatrične bolnišnice je primeren za vse vrste dogodkov od privatnih zabav do open air koncertov, klub pa ima prav zanimivo zgodbo. Več o zgodovini kluba in delovanju danes nam bosta zaupala Grega Poljanec in Jure Primožič.


POGOVOR O KLUBU SWENAK


Klub Swenak z ikoničnimi poslikavami (Foto: FB Swenak)


Maja Vojska

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
15.04.2024
12°C / 27°C
torek
16.04.2024
12°C / 23°C
sreda
17.04.2024
14°C / 19°C