MLADI PLANINCI SO SE POMERILI NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU

Nedelja, 21. januar 2024

Šenčur je bil danes prizorišče 34. državnega tekmovanja Mladina in gore, ki so ga organizirali Planinska zveza Slovenije, Mladinska komisija PZS, Zavod za šport Planica, Planinsko društvo Kranj, OŠ Šenčur in Zavod za turizem Kranj. Tri- in štiričlanske ekipe osnovnošolcev in dvočlanske ekipe srednješolcev so tekmovanje začele dopoldne s testi iz planinskega znanja, ki so ga mladi pridobivali v planinskih krožkih in med udejstvovanjem v planinstvu. V finalni del državnega tekmovanja za osnovno šolo se je uvrstilo šest najboljših ekip, ki so v obliki kviza odgovarjale na vprašanja iz Planinske šole in dodatnega gradiva o 70. obletnici vzpona na Everest. Znajti so se morale tudi v praktičnih nalogah iz prve pomoči in planinskih vozlov.

Med 18 ekipami v osnovnošolski konkurenci so tokrat zmagale Planinske brihte iz PD Medvode, sledili sta ekipi Gorske podmornice na drugem in Sitarjevške mukice na tretjem mestu, obe iz PD Litija. Iz severne Primorske so se najbolje odrezali Poredni angelčki iz OŠ Črni Vrh in PD Javornik, ki so zasedli 6. mesto, ekipa Žlikrofi iz OŠ Idrija in idrijskega planinskega društva pa je bila tokrat deveta. V srednješolski kategoriji sta med 11 ekipami zmagala Neustrašna gorska učenjaka iz PD Kranj, pred ekipo Dehteča sezamova hribolazca iz litijskega planinskega društva na drugem in Blejskima hribolazcema na tretjem mestu. Ekipa Stena iz PD Idrija se je uvrstila na četrto mesto, do tretjega jo je ločila le ena točka. Sicer pa Mladina in gore ni le tekmovanje, ampak tudi priložnost za druženje in pridobivanje planinskega znanja za življenje. Pred začetkom tekmovanja so tekmovalce in njihove mentorje med drugim pozdravili podpredsednik PZS Roman Ponebšek, načelnica Mladinske komisije PZS Ana Skleda, Brigita Čeh, že 20 let koordinatorica tekmovanja, ter predstavniki šole in občine Šenčur. O pomenu znanja in raziskovanja pa je spregovoril skriti gost Dušan Škodič, raziskovalec planinske zgodovine, član uredniškega odbora Planinskega vestnika in avtor več knjig, tudi najnovejše Triglav je naš.  


Metka Rupnik

Foto: Manca Ogrin


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
14.07.2024
20°C / 34°C
ponedeljek
15.07.2024
18°C / 35°C
torek
16.07.2024
19°C / 36°C