V AJDOVŠČINI SO ZAGNALI PET SONČNIH ELEKTRARN

Sobota, 09. december 2023

V Ajdovščini so v torek zagnali pet sončnih elektrarn, ki bodo več kot 150 gospodinjstvom omogočile zeleni prehod. Uporabnikom bo ta prehod poleg čiste energije prinesel kar nekaj evrov prihranka tudi pri mesečnem računu za električno energijo.

Po uspešni izvedbi pilotnega projekta v Budanjah, prvi samooskrbni skupnosti v državi, se je Občina Ajdovščina odločila, da v sodelovanju s podjetjem GEN-i opremi še štiri javne objekte s sončnimi elektrarnami in pridobljeno električno energijo ponudi zainteresiranim uporabnikom. Katerim uporabnikom so v prvi vrsti namenjene te sončne elektrarne pa Tomaž Jakin, strokovni sodelavec za investicije na Občini Ajdovščina.

Izjava Tomaž Jakin 1

Sončne elektrarne so postavljene na Osnovni šoli Šturje, na objektu mestnega stadiona, na vrtcu Ob Hublju, na strehi Zavoda za šport in že obstoječa na Zdravstvenem domu Ajdovščina. V planu je bila tudi postavitev sončne elektrarne na strehi Osnovne šole Otlica, a se je zaradi statične presoje objekta Občina Ajdovščina z investitorjem odločila tega ne izvede. Kakšen pa je namen postavitve sončnih elektrarn na strehe javnih objektov, Tomaž Jakin.

Izjava Tomaž Jakin 2

Zainteresirani bodo tako zelo kmalu prejeli individualno ponudbo, s katero se bodo lahko vključili v samooskrbno energetsko skupnost. Ponudbe za uporabo dela sončne elektrarne bodo dolgoročne, saj je predvidena življenjska doba sončne elektrarne okrog 30 let.

Na Občini še pravijo, da si bodo občani s priklopom na to sončno elektrarno zagotovili trajnostno energijo po zagotovljeni ceni uporabnine in se tako izognili obveznostim – stroškom, soglasjem, ki so potrebni pri postavitvi lastne sončne elektrarne.

Zaradi velikega in pozitivnega odziva pa Občina Ajdovščina tudi v prihodnosti načrtuje še nove sončne elektrarne na javnih objektih.

Izjava Tomaž Jakin 3

Sončna energija velja namreč za odličen obnovljiv vir energije, ki za okolje ne povzroča škode. Kajti ko sončna svetloba pade na zemljo, se preko sončnih kolektorjev pretvori v elektriko, ki ne povzroča nobenih emisij in toplogrednih plinov. Prav zato je uporaba te energije čista in trajnostna.Ana Štokelj

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.02.2024
6°C / 12°C
sobota
24.02.2024
9°C / 12°C
nedelja
25.02.2024
8°C / 13°C