POSLOVILA SE JE MARIJA RIJAVEC

Petek, 08. december 2023

Minuli četrtek se je poslovila Idrijčanka Marija Rijavec, še ena predstavnica iz “zlate generacije” sooblikovalcev kulturnega in javnega življenja mesta Idrije in širše, prejemnica Pirnatove nagrade, upokojena klavirska pedagoginja in nekdanja dolgoletna ravnateljica Glasbene šole Idrija.

Ljubezen do glasbene muze jo je - rojeno v znani idrijski glasbeni družini Rijavčevih in ob očetu Ivanu Rijavcu, organizatorju glasbenega in kulturnega življenja na Idrijskem in Cerkljanskem ter širše na Primorskem- spremljala že od otroških let. Tudi sama ji je posvetila tako rekoč vse svoje življenje. Svoje glasbeno znanje je desetletja prenašala na generacije učencev klavirja in na svojo hčerko Majo Tajnšek ter kot repetitorka ali izvajalka tudi sama nastopala. Zadnjih sedem let svojega poklicnega delovanja je kot ravnateljica vodila Glasbeno šolo Idrija, skrbela za nemoten potek izobraževalne dejavnosti na šoli, primerne delovne pogoje, sodelovanje šole z drugimi ustanovami in z Godbenim društvom rudarjev Idrija ter krepila prepoznavnost šole na lokalni ravni in v širši javnosti. Po smrti očeta Ivana Rijavca je večinoma ona skupaj s svojo hčerko Majo začela urejati očetovo glasbeno zapuščino, saj ni bil le pedagog in ravnatelj na idrijski glasbeni šoli in desetletja zborovodja številnih zborov, ampak tudi skladatelj, zaradi osebne skromnosti pa nikoli ni poskrbel za ureditev in objavo svojih glasbenih del.

Po upokojitvi se je Rijavčeva še bolj zavzeto posvečala ljubiteljski glasbeni in kulturni dejavnosti, tudi v sodelovanju z idrijskimi gledališčniki, bila je predsednica idrijske izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti ter spremljevalka glasbenih in kulturnih dogokov v mestu in širše. Občina Idrija se ji je za njen prispevek k sooblikovanju kuturnega, društvenega in javnega življenja občine leta 1995 zahvalila s Pirnatovo nagrado, najvišjo nagrado občine za življenjsko delo na področju kulture in umetnosti.

Metka Rupnik
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.02.2024
6°C / 12°C
sobota
24.02.2024
9°C / 12°C
nedelja
25.02.2024
8°C / 13°C