ZASEBNE MUZEJSKE ZBIRKE NA KANALSKEM V ENOTNI ZGIBANKI

Četrtek, 07. december 2023

Občina Kanal ob Soči in Turistično informacijski center sta v sodelovanju s Fundacijo Poti miru izdala novo promocijsko trijezično zgibanko o muzejskih zbirkah na Kanalskem. Zgibanka je na voljo v Centru za obiskovalce Pot miru v Kobaridu in na TIC-u v Kanalu.

V zgibanki je predstavljenih pet zasebnih muzejskih zbirk, ki so posejane po kanalski občini. Prav na trasi Potí miru najdemo Lukčevo hišo na Kambreškem, ki je od leta 1999 zaščitena kot etnološki spomenik lokalnega pomena. Poleg s kamnom tlakovane vhodne veže in kuhinje s kamnitim ognjiščem ter krušno pečjo so v njej na ogled tudi bogata etnološka zbirka, stari dokumenti, pisma, zapisi, fotografije in predmeti iz prve svetovne vojne. 

Prostor nekdanje gostilne v Lukčevi hiši. Vir: TIC Kanal, avtor Damjan Simčič.

Muzej Franca Jerončiča v Melinkih z več kot 1100 eksponati vsebuje etnološki in rezbarski oddelek ter oddelek z eksponati iz 1. svetovne vojne. 

Zbirka Franca Jerončiča v Melinkih. Vir: TIC Kanal, avtor: Damjan Simčič

V Ročinju pod Kambreškim najdemo muzejsko zbirko domačina Aljoše Gerbca, ki vsebuje več kot 1000 etnoloških in vojnih predmetov. Posebno pozornost posveča vojaškemu orodju in orožju, ki so ga po vojni predelali za civilno uporabo. 

Aljoša Gerbec pred svojo zbirko v nekdanjih prostorih KS Ročinj-Doblar

V Kanalu na železniški postaji gostuje zbirka 1914–1917 domačina Zorana Šuligoja. Zbirka je posvečena predvsem ostalinam soške fronte od orožja in osebnih vojaških predmetov do fotografij in razglednic. 

Zoran Šuligoj. Vir: Fundacija Poti miru

Nekoliko više, v Avšju nad Avčami, pa se nahaja zasebna zbirka »Pri Jugovih«, v kateri najdemo predmete iz 1. in 2. svetovne vojne ter etnološke predmete. Dragocena je zaradi zbirke orodja, ki se je na kmetijah uporabljalo pred obširnejšim prihodom mehanizacije, ter starega dvignjenega kamnitega ognjišča. 

Martin Levpušček s hčerko pred vojaškim delom zbirke "Pri Jugovih".

Zgibanko si lahko ogledate tudi na POVEZAVI.

Primož Božič

Naslovna fotografija: Ognjišče "Pri Jugovih" v Avšjem.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.02.2024
6°C / 12°C
sobota
24.02.2024
9°C / 12°C
nedelja
25.02.2024
8°C / 13°C