OKROGLA MIZA SLOVENIAN BUSINESS CLUBA: TEŽAVE PREDVSEM PRI UMEŠČANJU V PROSTOR (DOPOLNJENO)

Sreda, 06. december 2023

Združenje slovenskih podjetnikov Slovenian Business Club je v sklopu obiskov vseh slovenskih regij včeraj obiskalo Goriško regijo. Na okrogli mizi so spregovorili o problematikah, s katerimi se na Severnoprimorskem podjetniki in župani srečujejo pri zagotavljanju stabilnega poslovnega okolja.

Slovenian Business Club združuje skoraj 500 uspešnih slovenskih podjetnikov, 24 jih prihaja iz Goriške regije, sicer pa gre za podjetja, ki skupno zaposlujejo 22.000 delavcev s povprečno neto dodano vrednostjo 63.000 evrov na zaposlenega, kar je okoli 8.000 evrov več, kot znaša slovensko povprečje.

Obisk Goriške regije je bil zadnji v vrsti 12-ih v tem letu, je povedal predsednik kluba Joc Pečečnik:

IZJAVA: Joc Pečečnik
Pečečnik je v zvezi s tem podal primer iz Združenih držav, kjer ob nakupu zemljišča podjetnik ali zasebnik že z uvrstitvijo slednjega v določeno cono vesta, kakšna gradnja je tam dovoljena in kakšne zahteve mora investitor pri tem izpolnjevati. Za skladnost s smernicami jamči arhitekt, je dejal Pečečnik.

Namen regijskih srečanj je priti v lokalno okolje, kjer podjetniki delujejo, nato pa s sodelovanjem vršiti pritisk na odločevalce, je povedal Pečečnik, ki je ob tem dejal, da je državo treba graditi od spodaj gor, saj v državnih vrhovih ni zaslediti enotnega načrta, kam umeščati ključno infrastrukturo.

Novogoriški župan Samo Turel je takole podal ključne točke, na katerih se srečata lokalna skupnost in gospodarstvo:

IZJAVA: Samo Turel
Del odgovornosti za umestitev v okolje bi tako župani kot podjetniki radi prenesli na regije, o katerih ustanavljanju se sicer govori že desetletja.

Na okrogli mizi so poleg Joca Pečečnika in Sama Turela spregovorili še ajdovski župan Tadej Beočanin, župan občine Renče-Vogrsko Tárik Žigón in podjetnika Marino Furlan iz Intralightninga ter Tomi Ilijaš iz podjetja Arctur.

O vsebini njihovih razmišljanj spregovorimo tudi v torkovih Barvah znanja v prihodnjem tednu.
Primož Božič

Naslovna fotografija (od leve proti desni): Tarik Žigon, župan občine Renče-Vogrsko; Tadej Beočanin, župan občine Ajdovščine; Samo Turel, župan občine Nova Gorica; Joc Pečečnik, predsednik SBC; Tomi Ilijaš, podjetje Arctur; Marino Furlan, podjetje Intralighting

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.02.2024
6°C / 12°C
sobota
24.02.2024
9°C / 12°C
nedelja
25.02.2024
8°C / 13°C