V ALPINI ZMANJŠANJE ŠTEVILA ZAPOSLENIH IN ČAKANJE NA DELO

Torek, 05. december 2023

Žirovsko podjetje Alpina, ki je septembra lani prešlo v roke češke družbe K&H, se je letos tako kot številne druge blagovne znamke soočila s padcem prodaje in povečanjem zalog blaga. V podjetju so bili, kot so sporočili, primorani zmanjšati število zaposlenih za 20. V načrtu je tudi ukrep čakanja na delo. 


Kot so pojasnili v Alpini, se je splošen upad povpraševanja na trgu v letošnjem letu odražal predvsem v težavah z denarnim tokom v celotni dobavni verigi in je vplival tudi nanje, zato je vodstvo moralo sprejeti tudi številne neljube ukrepe. Med ukrepi je bilo zmanjšanje števila zaposlenih. Tako bo ob koncu leta v žirovski Alpini število zaposlenih za 20 oseb manjše, kot je bilo v začetku leta, ko so imeli 370 zaposlenih. Trenutno delo v Alpini poteka nemoteno, zaradi predvidenega padca naročil v začetku prihodnjega leta pa se je vodstvo podjetja odločilo, da bo uvedlo ukrep čakanja na delo za proizvodne delavce in povezane podporne službe v Žireh. Obdobje čakanja na delo bo odvisno od prejetih naročil kupcev in uspeha prodaje obstoječih zalog. Stanje na trgu trenutno kaže, da bo v prihodnjem letu položaj podoben, rast prodaje pa, tudi zaradi novih produktov, ki jih bodo ponudili na trg, pričakujejo v letu 2025.


Cilj novega lastnika podjetja je bil že od samega začetka prestrukturiranje in reorganizacija podjetja z namenom doseganja večje konkurenčnosti na trgu. En od korakov reorganizacije je bilo preoblikovanje divizij znotraj podjetja. Po novem jo sestavljata divizija "winter" oziroma čevlji za smučarski tek in smučarski čevlji ter divizija "walking" oziroma pohodni čevlji in čevlji za prosti čas. Delno so na to odločitev vplivale tudi spremenjene nakupovalne navade kupcev, saj se je že v času epidemije covida-19 in po njej povečalo povpraševanje po športni in udobnejši obutvi, upadlo pa je povpraševanje po kakovostni klasični modni usnjeni obutvi višjega cenovnega razreda.Maja Vojska
Foto: Arhiv AlpinaKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.02.2024
6°C / 12°C
sobota
24.02.2024
9°C / 12°C
nedelja
25.02.2024
8°C / 13°C