SIBILINA SODBA V IDRIJI

Torek, 05. december 2023

Predsednica državnega zbora, pravnica in pisateljica Urška Klakočar Zupančič je v idrijski mestni knjižnici v pogovoru z Robertom Šabcem predstavlila svoj drugi roman Sibilina sodba, ki na več kot 500 straneh prav tako kot njen prvenec Gretin greh odstira vpogled v preteklost in razkriva položaj žensk v patriarhalnem okolju.

V pogovoru z avtorico Urško Klakočar Zupančič in skozi odlomke iz njenega najnovejšega romana, ki jih je interpretirala priznana igralka Milena Zupančič, je pred občinstvom vstala glavna junakinja romana Sibila, močna ženska, ki se pogumno spopada z izzivi svojega časa, temačnega 17. stoletja, polnega epidemij, vojn in strahu pred čarovnicami. Takrat se je človeški duh začel prebujati iz srednjeveške otopelosti, a še vedno je bilo nevarno biti znanja željna ženska. Glavna junakinja Sibila, ki v sebi nosi strašen greh izdajstva in moškega nasilja, se skozi roman razvija in raste; iz nevedne mladenke se prelevi v izkušeno zdravilko in volčjo žensko, ki hlepi po ljubezni in svobodi.

Knjiga je namenjena vsem, tudi dandanašnjim »divjim ženskam z volčjo dušo«, ki se ne bojijo biti svobodne in se upirajo družbenim normam. Urška Klakočar Zupančič.


Izjava Urška Klakočar Zupančič o Sibili


Med pogovorom z Robertom Šabcem je avtorica spregovorila o svojem ustvarjalnem procesu in pogledih na živčjenje. Ključno se ji tudi v današnjem času zdi sprejemanje različnosti in spoznanje, da nas vse veže univerzalna sila - ljubezen. Sicer pa Klakočar Zupančičeva že razmišlja o tretji knjigi, kjer bo osrednji lik znova močna ženska, tokrat iz časa zgodovoinskih viher 20. stoletja.

Izjava Urška Klakočar Zupančič o novi knjigi

Daljšemu pogovoru z avtorico lahko prisluhnete na spodnji povezavi

Pogovor z Urško Klakočar Zupančič


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.02.2024
6°C / 12°C
sobota
24.02.2024
9°C / 12°C
nedelja
25.02.2024
8°C / 13°C