ZAKLJUČUJE SE PROJEKT VRH JULIJCEV

Sobota, 02. december 2023

Javni zavod Triglavski narodni park je v četrtek na Bledu pripravil novinarsko konferenco pred zaključkom obsežnega in uspešnega projekta VrH Julijcev. Kakor so sporočili iz zavoda, so projektni partnerji predstavili svoje aktivnosti, ki jih obiskovalci med drugim lahko tudi zaznajo na terenu med obiskom Triglavskega narodnega parka.


Petletni projekt VrH Julijcev, ki ga vodi Triglavski narodni park, je s pomočjo evropskih in nacionalnih sredstev devetim partnerjem omogočil izboljšano sektorsko sodelovanje in številne novosti s skupnim ciljem izboljšanja stanja izbranih zavarovanih vrst in njihovih življenjskih prostorov v območjih Nature 2000 v Triglavskem narodnem parku. Med ključnimi rezultati projekta je 15 obnovljenih kalov na večinoma težko dostopnih planinah in pašnikih, označitev in uveljavitev 19 mirnih območij, prav tako pa so obnovili in na novo vzpostavili široko mrežo usmerjevalne infrastrukture za obiskovalce.


Ena od zadnjih aktivnosti je bila prav obnova kalov, na primorski strani parka so obnovili štiri. Kakor je na dogodku povedal tolminski podžupan Tomaž Štenkler, so odzivi agrarnih in pašnih skupnosti zelo pozitivni, interes za nove kale pa je zelo velik. Tudi v prihodnje bo tovrstno sodelovanje med kmetijstvom in varstvom narave pri obnovi kalov zelo dobrodošlo, saj prinaša sinergije za oba sektorja.

Simona Skočir
Fotografija: TNP

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.02.2024
6°C / 12°C
sobota
24.02.2024
9°C / 12°C
nedelja
25.02.2024
8°C / 13°C