V SREDIŠČU: KANALSKI ŽUPAN MIHA STEGEL

Sobota, 02. december 2023

Župana občine Kanal ob Soči Miho Stegla smo prvič po občinskem prazniku konec aprila povabili v pogovorno oddajo daljšega formata,  kjer se je v pogovoru s Primožem Božičem dotaknil predvsem tem, ki so občinske svetnike zaposlovale na dveh novembrskih rednih sejah.

7. novembra so na 7. redni seji svetniki v prvi obravnavi potrdili predlog proračuna, ki je prvič dvoleten in predvsem na prihodkovni strani precej ambiciozen. Ambiciozno zastavljena proračuna predvidevata za leto 2024 10,9 milijona prihodkov, za 2025 pa že kar 13,3 milijona evrov.

Višji prihodki bodo po Steglovo prišli iz naslova nadomestila za stavbna zemljišča, bolje koriščene vodne pravice in sporazuma s cementarno. Proračun je bil tudi glavna tema prve dela našega pogovora: 

POGOVOR: Proračun

Na občini so pripravili tudi nov odlok za obračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Gre za nepremičninski davek, ki je eden temeljnih načinov financiranja občin in kakor je dejal Stegel, je šlo za uskladitev z zakonodajo pa tudi pravičnejši način obračunavanja. 

Višina davka je odvisna predvsem od komunalne opremljenosti stavbenga zemljišča, nadalje pa tudi od lege, torej bližine ali oddaljenosti od objektov posebnega pomena, najsibo infrastrukture ali industrijske dejavnosti.

POGOVOR: NUSZ

Tretji del pogovora se je vrtel okoli cene pitne vode, na zadnji seji, t.j. 28. novembra, so svetniki sprejeli precejšnje olajšave za občane, ki bi sicer plačevali eno najdražjih vod na Goriškem. Omenjen je bil tudi sporazum s Salonitom, za katerega je po Steglovo prišel čas, da se poravna v njem določene obveznosti Salonita Anhovo. 

POGOVOR: Cena pitne vode in sporazum s Salonitom

V zadnjem delu pogovora smo se dotaknili nekaterih manjših oziroma bolj lokaliziranih tem iz življenja občine, spregovorili smo o elektrooskrbi levpskega in kalskega, ki je ob vremenskih ujmah precej nezanesljiva, nadalje, kaj se je zgodilo z idejno zasnovo novih hiš v Morskem, na koncu pa smo župana tudi vprašali, na kaj je po letu županovanja najbolj ponosen. 

POGOVOR: Elektrooskbra Levpa/Kal, IDZ Morsko, prvo leto županovanja

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.02.2024
6°C / 12°C
sobota
24.02.2024
9°C / 12°C
nedelja
25.02.2024
8°C / 13°C