STAROVERSKI PREDMETI IN LIŠKI PUSTJE NA RAZSTAVI EN SVET – ENA DRUŽINA V DUBAJU

Sobota, 18. november 2023

Pred podnebno konferenco Združenih narodov COP28, ki jo letos med 30. novembrom in 12. decembrom gosti Dubaj, so v tamkajšnjem razstavnem prostoru EXPO predstavili trajnostne načine življenja 11-ih domorodnih ljudstev, med katerimi najdemo tudi dediščino starovercev iz Posočja in dve maski liških pustov.

V okviru razstave z naslovom One World – One Family // En svet – ena družina je podjetje Knauf v slovenskem paviljonu postavilo razstavo o trajnostnih praksah in ekološki zavesti domorodnih ljudstev po vsem svetu. 


Kuratorka razstave Saša Božič je obiskala 11 ljudstev iz šestih držav, med njimi pa izbrala tudi staroverce in njihovo dediščino, za katero skrbi vnukinja Pavla Medveščka Daša Medvešček.

Iz Medveščkove etnološke dediščine so izbrali 70 predmetov, ki so tudi edini na razstavi razstavljeni predmeti, je dejala Daša Medvešček:

IZJAVA: Daša Medvešček 1

Razstava bo postavljena od 1. novembra do 12. decembra, v šestih tednih pa se bodo do 3. decembra na njej zvrstili dogodki, s katerimi bodo opozorili na trajnostne načine življenja v posameznih državah. Slovenska razstava je bila v središču v prvem tednu ob odprtju razstave.

IZJAVA: Daša Medvešček 2

Razstava One World – One Family postavlja v ospredje pomembnost holisitičnega trajnostnega življenjskega sloga in obiskovalca seznani z naravi prijaznimi koreninami naše civilizacije ter predstavi umetnost harmoničnega sobivanja z naravo v današnjem svetu.
Primož Božič

Fotografije: Razstava v Dubaju, arhiv Daše Medvešček, avtor: Eddie Evilla

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
14.07.2024
20°C / 34°C
ponedeljek
15.07.2024
18°C / 35°C
torek
16.07.2024
19°C / 36°C