PROF. DR. DANILO ZAVRTANIK, PREJEMNIK ZOISOVE NAGRADE ZA ŽIVLJENSKO DELO

Ponedeljek, 23. oktober 2023

V oddaji Ime tedna smo gostili profesorja doktorja Danila Zavrtanika, raziskovalca na področju fizike osnovnih delcev in astrofizike ter letošnjega prejemnika Zoisove nagrade za življenjsko delo.

Zavrtanik je svojo raziskovalno pot začel v švicarskem CERN-u in se po osamosvojitvi vrnil v Slovenijo ter postal direktor Inštituta Jožef Štefan.

Kasneje se je raziskovalno preusmeril k astrofiziki visokoenergijskih kozmičnih delcev, kjer je prispeval k meritvam njihovega spektra ter študiju izvorov. Aktivno je sodeloval pri zasnovi in izgradnji največjega observatorija za kozmične delce na svetu Pierre Auger v Argentini.

Kot eden izmed članov slovenske skupine sodeluje tudi pri zasnovi in načrtovanju polja teleskopov Čerénkov, največjega teleskopskega sistema, ki deluje na osnovi visokoenergijske gama svetlobe.

Bil je tudi pomemben člen pri ustanavljanju Fakultete za znanosti o okolju, ki se je nato preoblikovala v Politehniko Nova Gorica, leta 2006 pa je pod imenom Univerza v Novi Gorici postala četrta slovenska univerza in prva tovrstna institucija zasebnega prava pri nas. Danilo Zavrtanik je bil njen dolgoletni rektor, v lanskem letu pa je to funkcijo predal Boštjanu Golobu.

Vsega tega smo se skušali dotakniti tudi v pogovoru, ki mu lahko prisluhnete spodaj:

POGOVOR: prof. dr. Danilo Zavrtanik
Primož Božič

Naslovna fotografija: arhiv Univerze v Novi Gorici, avtor CasarsaTinta foto studio

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.02.2024
6°C / 12°C
sobota
24.02.2024
9°C / 12°C
nedelja
25.02.2024
8°C / 13°C