PISANKA: RAZISKOVANJE SKRIVNOSTI VRHA JAVORNIK

Ponedeljek, 02. oktober 2023

V tokratni oddaji bomo raziskovali priljubljeni razgledni vrh Javornik, ki se vzpenja nad idrijskim Črnim Vrhom in je že od od nekdaj zaradi svoje dostopnosti priljubljen med različnimi profili pohodnikov in ljubiteljev narave. A Javornik ni le hrib z lepimi razgledi, ampak skriva veliko zanimivega. Zato ostanite z nami v naslednji urici in se prepričajte sami. Planinsko društvo Javornik Črni Vrh je v letošnjem poletju obnovilo razgledni stolp na vrhu hriba, s katerega se resnično vidi daleč na vse strani neba. Tudi mi smo se najprej naužili razgleda na vrhu, na stolpu se odpira krasen razgled na Dolomite, Julijske in Karnijske Alpe, Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe in Snežnik. Lepo se vidita tudi Škofjeloško in Cerkljansko hribovje in del ljubljanske kotline, pa notranjsko hribovje in del Tržaškega zaliva. Preden pa se odpravimo naprej je čas, da se okrepčamo, malo pod vrhom namreč stoji Pirnatova koča na Javorniku, kjer nas je lepo sprejela oskrbnica Anica Sajevic, ki z možem Ivanom že več kot 15 let skrbi za lačne planince, ki obiščejo Javornik.


Pogovor Anica Sajevic

Pirnatova koča na Javorniku


Javornik je bil že od nekdaj priljubljen pohodniški vrh. Prvo leseno kočo so idrijski planinci zgradili malo niže od sedanje v bližini kmetije Medved in jo odprli že leta 1907. Poimenovali so jo po profesorju Maksu Pirnatu, prvem predsedniku Idrijske podružnice Slovenskega planinskega društva, ki ima velike zasluge za razvoj planinstva na tem območju pred 1. svetovno vojno. Koča je danes dostopna tudi z avtomobilom in kolesom, a na Javornik vodi tudi mnogo pohodniških poti. Nekaj več o pohodništvu na Javorniku nam je zaupala, Anka Rudolf, domačinka, ki je svoje otroštvo preživela v vasi Javornik. Je tudi zagrizena planinka, pri založbi Planinske zveze Slovenije pa je izdala tudi knjigo z naslovom Čez drn in strn.

 

Pogovor Anka Rudolf o pohodništvu

Pogled na Vrh Javornika z Dednega vrha


Danes raziskujemo čudoviti razgledni vrh Javornik, ki leži nad idrijskim Črnim Vrhom in ponuja veliko možnosti za pohodniško raziskovanje. Na pobočju Javornika je nekdaj ležalo veliko razpršenih kmetij iz katerih so se v osemdesetih letih zaradi oddaljenosti od večjih krajev in ostrih pogojev, ki so jih vzpostavile hude zime, ljudje počasi začeli odseljevati. Nič drugače ni bilo v vasici Javornik. A to ne pomeni, da vasi na tem območju samevajo, nasprotno. Vse več potomcev lastnikov kmetij se vrača nazaj v te kraje in išče mir, ki ga ti kraji prinašajo. Tudi Anka Rudolf, je svojo rano mladost preživela v vasi Javornik, nato so se z družino odselili. Pred nekaj leti je staro domačijo porušila, na njenem mestu pa je zrasla prijetna mala hiška, v kateri Anka preživlja vse več časa. Zaupala nam je, kakšni so njeni spomini na otroštvo in kaj jo je privabilo nazaj v te kraje.


Pogovor Anka Rudolf o vasici Javornik


Zapuščena sedežna naprava


Ko se po makadamski poti vračamo iz Javornika nazaj proti dolini, spoznamo tudi vasico Kanji Dol. Ne glede na to, da je vasica na nekoliko odročni lokaciji, pa je poznana širno po Sloveniji. V vasi namreč leži nekdanja domačija Rupnik, v kateri je od leta 2003 pa do leta 2020 sestra Rebeka Kenda vodila Dom duhovnosti za mlade, imenovan Eden. Vsako leto je domačijo obiskalo preko štiristo otrok iz cele države. Upravljanje domačije je po odhodu sestre Rebeke nazaj prevzela družina Rupnik, nekaj več o zgodovini domačije pa nam je zaupal Niko Rupnik, ki je na domačiji odraščal, trenutno pa kot duhovnik službuje na Mostu na Soči.

 

Pogovor Niko Rupnik


Rojstna hiša Nika Rupnika, dolgoletni Dom duhovnosti

V današnji oddaji raziskujemo razgledni vrh Javornik, ki je že od nekdaj priljubljen med pohodniki, na pobočju hriba pa najdemo še veliko drugih zanimivosti. Na svoji poti smo obiskali tudi dve vasici, Javornik in Kanji Dol, kjer je včasih delovalo veliko razpršenih kmetij, a zaradi težkega življenja, predvsem pozimi so se pred desetletji družine začele preseljevati v dolino. Danes ima vas Kanji Dol samo enega stalnega prebivalca, gre za Igorja Bahorja, ki je v družinski domačiji videl priložnost za razvoj njegove lončarske dejavnosti, katere center je v Velenju. V Kanjem Dolu tako deluje »Center eksperimentalne arheologije«, kjer je nove prostore pridobila tudi lončarska šola, izvajajo pa tudi druge tečaje in pa teambuildinge za podjetja. Pa prisluhnimo, kaj je Igorja po toliko letih pripeljalo nazaj v te kraje.


Pogovor Igor Bahor

Kapelica pred vasjo Kanji dol

Oddajniški stolp, kjer domuje Primorski val

Skupaj z nami ste danes raziskovali zanimivosti priljubljenega vrha Javornik, ki poleg lepih razgledov in pa odlične hrane v planinski koči pod vrhom ponuja marsikaj. Upamo, da smo vam dali idejo za kakšen nedeljski izlet, seveda pa se nam pridružite tudi naslednjo nedeljo, ko bomo ponovno raziskovali zanimivosti naših krajev.

 
Maja Vojska
Foto: Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

rupnik73 dne 03.10.2023 ob 08:54:39
#1
Pozdravljeni!
Sem Niko Rupnik. Posneli ste pogovor z mano, pa ga ni mogoče poslušati po predvajani oddaji. Kaj lahko aktivirate tudi to možnost?

Hvala in lep pozdrav!
NikoPozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 11°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 13°C
torek
12.12.2023
3°C / 12°C