RAZBURLJIVA SOBOTA NA OŠ IDRIJA

Ponedeljek, 02. oktober 2023

Minulo soboto se je zgodila eksplozija s požarom v šolski kuhinji OŠ Idrija. Ognjeni zublji in dim so se hitro širili tudi po šolskih hodnikih in prostorih, zato je bila potrebna čimprejšnja evakuacija vseh učencev in učiteljev ter drugih zaposlenih iz šolskega objekta. Poškodovanih je bilo okoli 30 oseb. 

No, k sreči ni šlo za resničen dogodek, ampak le za vsakoletno veliko jesensko reševalno vajo v idrijski osnovni šoli, ki sta jo organizirali Gasilska zveza Idrija in OŠ Idrija. V akciji so sodelovale ekipe vseh devetih gasilskih društev z območja idrijske občine, civilna zaščita, ekipe nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Idrija, idrijski Rdeči križ, policisti Policijske postaje Idrija in učenci vseh razredov idrijske osnovne šole, razen šestošolci, ter učitelji in drugi zaposleni na šoli.


Reševalna akcija je bila sicer simulacija, a je bila zasnovana tako, da je kar najbolj posnemala okoliščine in pogoje reševanja, ki bi nastali ob resničnem dogodku. Najprej so se iz spodnjih prostrov šole ob pomoči gasilcev rešili najmlajši učenci in njihovi učitelji, v višjih nadstropjih ujete učence in zaposlene pa so gasilci reševali s požarnimi lestvami in dvižno platformo. 


Ekipe nujne medicinske pomoči so oskrbele  ponesrečence, za bolj realističen izgled poškodb pa je poskrbela maskerka iz Ljubljane.

Reševalna vaja je odlično uspela, kot so ugotavljali vsi sodelujoči, pa so tovrstne akcije izredno pomembne in koristne za preizkus učinkovitosti evakuacijskega načrta in poti šole ter za utrjevanje znanja, preverjanje usposobljenosti in pridobivanje izkušenj sodelujočih reševalnih ekip.


Metka Rupnik


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 11°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 13°C
torek
12.12.2023
3°C / 12°C