RAFUTSKI PARK, OSVOBOJEN ODVEČNEGA RASTLINJA, ZNOVA KAŽE NEKDANJO PODOBO

Ponedeljek, 02. oktober 2023

Na Mestni občini Nova Gorica so v minulem tednu pripravili prvi voden ogled prenovljenega Rafutskega parka ob Laščakovi vili na Rafutu. Zaradi velikega zanimanja so sprva načrtovanemu dopoldanskemu in popoldanskemu ogledu dodali še dva, najbrž pa se bodo za nove vodene oglede odločili tudi v oktobru, so dejali na mestni občini.

Botanični park je bil zgrajen konec 19. stoletja, torej še preden je leta 1909 vzhodni del parka kupil znameniti arhitekt Anton Laščak in v njem do leta 1913 postavil vilo. Park je imel posebno zaščito že za časa bivše Jugoslavije, celo večjo kot vila, kar priča o tem, da so se vsi zavedali izjemnega pomena tovrstne dediščine.

Tako kot vila, posebna zaradi gradnje v neoislamskem slogu, je bil tudi park v katerem domujejo številne eksotične rastline, v zadnjih letih zapuščen in je močno propadel. Obnova parka se je začela lani, odprtje obnovljenih površin pa je bilo predvideno konec letošnjega julija in kasneje prestavljeno na konec avgusta.

Ob krčenju rastlinja so v parku odkrili več novih elementov oziroma so bili ti postavljeni drugače, kot je bilo zapisano v pogodbi. Zato je prišlo do bistvenega odstopanja pri restavriranju elementov, ki so ostanek nekdanje vile.

Prvi obiskovalci so bili nad parkom navdušeni, strokovno vodstvo je prevzel turistični vodič Blaž Kosovel:

IZJAVA: Blaž Kosovel

Ko bodo urejeni dostopi in parkirišče, bodo park odprli za javnost, je povedal novogoriški župan Samo Turel. Obnavljali pa bodo tudi Laščakovo vilo. Po časovnici, ki jo še usklajujejo z ministrstvom za kulturo, naj bi leta 2024 izpeljali vse formalne postopke in leta 2025 začeli z obnovo, sredstva v višini 4,2 milijona evrov so namreč že zagotovljena.  

Primož Božič

Fotografije: Ana Rojc za Mestno občino Nova Gorica

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 11°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 13°C
torek
12.12.2023
3°C / 12°C