OBČINA CERKNO DANES PRAZNUJE

Nedelja, 01. oktober 2023

Danes, 1. oktobra, Občina Cerkno praznuje svoj občinski praznik. Tega posveča kar dvema dogodkoma iz zgodovine. Prvi spomin je namenjen ustanovitvi znamenite Vojkove brigade. Pred nekaj dnevi je minili okroglih 80 let, ko je bila ta partizanska formacija uradno ustanovljena na dvorišču tedanjih pravkar zapuščenih italijanskih kasarn, kasneje upravne stavbe tovarne Eta, danes pa poslopja, ki že veliko let čaka, da se bo vanj vselila zdravstvena postaja. Zanimivo je, da je bil temo dogodku posvečen tudi praznik nekdanje skupne Občine Idrija.

Po razdelitvi občin med Idrijo in Cerkno je cerkljanska občina ohranila partizanski del zgodovine kraja, hkrati pa se je spomnila tudi sočasnega rojstnega dneva znamenitega matematika in vodilnega matematičnega pedagoga 19. stoletja v tedanjem srednjeevropskem prostoru, cerkljanskega rojaka viteza dr. Franca Močnika. Ta je bil rojen leta 1814 v hiši, ki jo poznamo po imenu Pri Jamšeku in bila konec tridesetih na novo pozidana. Še vedno pa nosi spominsko ploščo v čast tega slavnega rojaka.


Slavnostna seja Občinskega sveta se bo odvila jutri ob 18. uri v dvorani glasbene šole Cerkno. Tokrat brez občinskih nagrajencev, saj je Občina Cerkno posebna tudi v tem, da občinske nagrade in priznanja podeljuje le vsaki dve leti.


Občanom Občine Cerkno izrekamo čestitke z voščilom za dobre letine.Znamenita Močnikova "Računica za obče in ljudske šole", ki jo še danes marsikateri pedagog vzame v roke.Naslovna fotografija: Cerkljanska s pobočja Cerkljanskega vrha


Ivan Seljak

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 11°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 13°C
torek
12.12.2023
3°C / 12°C