INCASTRA 2023 PRIVABILA VELIKO MNOŽICO LJUDI

Nedelja, 01. oktober 2023
Na ajdovskem letališču se je včeraj odvijal osrednji dogodek ob dnevu ajdovske industrije in podjetništva – InCastra 2023, ki je privabil lepo število obiskovalcev vseh starosti od blizu in daleč.

Dan ajdovske industrije in podjetništva je namenjen spoznavanju ajdovskega gospodarstva. Gre za dogodek, ki ga že šest let pripravlja Ljudska univerza Ajdovščina. Dogajanje je bilo tudi letos razdeljeno na več dogodkov. Med tednom so devetošolci v sklopu dogodka Mladi inCastra spoznavali različne poklice. Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina je mladim predstavila kar 20 poklicev, od mehatronike, gastronomije, strojništva, arhitekture, elektrotehnike, živilstva, do novinarstva, itd. Pri dogodku Mladi inCastra je sodelovala tudi Garaža Ajdovščina. Polona Ipavec.

Izjava Polona Ipavec

Mladim so take vrste izkustvenih delavnic zelo všeč, saj se sami preizkusijo v delu. Pravijo, da je to odlična priložnost, ki ti lahko pomaga pri izbiri študija oziroma poklica, ki ga želijo opravljati v prihodnosti.

Petkovo InCastro, ki je namenjena vodenim ogledom ajdovskih podjetji za učence, dijake in brezposelne, je tokrat obiskalo okrog 400 učencev iz osmih osnovnih šol. Osrednji dogodek InCastra se je odvijal včeraj in zaključil z veliko nagradno igro.

Obiskovalci so se lahko preizkusili v številnih izzivih, ki so jih pripravila podjetja in društva. Eden izmed takih zanimivih izzivov je bila Soba pobega, kjer so obiskovalci reševali slona. To nadvse zanimivo in poučno izkušnjo so pripravili udeleženci programa PUM-O+. Maja Lemut, mentorica v PUM-O+.

Izjava Maja Lemut
V Sobi pobega so si obiskovalci preizkusili v različnih nalogah, preko katerih so prišli do ključa, ki je rešil slona. Preizkusili so se tako v povezovanju števil, skrivni pisavi, Morsejevi abecedi, itd. Povprečno so udeleženci sobe pobega potrebovali 15 minut, da so »rešili slona«. Na letošnji InCastri je za edinstveno izkušnjo poskrbelo tudi podjetje Pipistrel s simulatorjem letenja, ki so ga obiskovalci lahko preizkusili.

Za odličen kulturni program so poskrbeli EL1 Plesna scena, Tjaša Fajdiga s svojimi učenkami, Studio Sport Pole Dance in pa Plesni center ADC. Najmlajši so lahko uživali na napihljivih igralih in pa na otroških predstavah.

InCastra je poskrbela tudi za kulinarično doživetje. Leone je obiskovalcem ponudil sladici iz sladoleda ter odlično čokolado. Eko koča Nanos je pripravila slastne domače štruklje, Picerija Porka Eva pice, podjetje Mlinotest pa je s chefinjo Julijano Krapež pripravilo kulinarično avanturo iz novih izdelkov. Za žejo pa sta poskrbeli lokalni pivovarni Pelicon in Castra. Julijana Krapež;

Izjava Julijana Krapež
Skratka InCastra 2023 je tudi letos poskrbela za vse generacije. Organizatorji dogodka Ljudska univerza Ajdovščina so nad letošnjo izvedbo zelo zadovoljni, tako zaradi obiska kot tudi izredno lepega vremena.


Ana Štokelj

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
14.07.2024
20°C / 34°C
ponedeljek
15.07.2024
18°C / 35°C
torek
16.07.2024
19°C / 36°C