OBELEŽEVANJE 70 LET MDPM DANES S SKLEPNIM DOGODKOM, V ČETRTEK TUDI O NASILJU OTROK IN MLADOSTNIKOV

Sobota, 30. september 2023

Medobčinsko društvo prijateljev mladine za Goriško bo danes s srečanjem Slovo od poletja zaključilo niz dogodkov v tednu, ko obeležujejo 70 let. Pričeli so v ponedeljek s praznično ustvarjalnico, danes pa ga zaključujejo s srečanjem otrok in prostovoljcev, ki so se udeležili poletnih kolonij, ter njihovih staršev, vzgojiteljev in udeležencev drugih njihovih dejavnosti.

Danes bo tako veselo na košarkarskem igrišču športnega parka Nova Gorica, nastopil bo Marko Čadež Mačkić band, udeleženci pa se bodo pomerili v različnih športnih in družabnih igrah.

V četrtek so v sklopu dogajanja organizirali okroglo mizo o nasilju otrok in mladostnikov. Okoli 30 strokovnih delavcev se je med drugim pogovarjalo o tem, kako ravnati v vlogi starša oziroma učitelja, ravnatelja, socialnega delavca, ko se srečamo z nasiljem v tej starostni skupini.

»Namen okrogle mize je strokovna obravnava, pa tudi praktični vidiki nekaterih prezrtih vprašanj vse bolj kompleksne spirale soodvisnih problemov nasilja otrok in mladostnikov,« je dejala voditeljica Liana Kalčina.

IZJAVA: Liana Kalčina

Na dogodku so želeli izmenjati mnenja in stališča, kako pripraviti priporočila za vse, ki so službeno ali zasebno poverjeni za vzgojo otrok in mladostnikov. Predsednica MDPM za Goriško Iva Devetak je povedala, da tako oni kot celotna družba ugotavljajo vse več tovrstnega nasilja:

IZJAVA: Iva Devetak

Zbranim sta predavali Katja Zabukovec Kern iz Društva za nenasilno komunikacijo ter specialistka psihoterapije Sara Pipan. Skupna točka obeh predavanj je poudarjanje tega, da je za preprečevanja nasilnega vedenja ključen pravi odnos, ki ne pomeni tega, da se od otrok ne zahteva odgovornosti za nesprejemljiva dejanja, vendar ni kaznovalen in izključevalen.  

IZJAVA: Sara Pipan

je dejala Sara Pipan, in dodaja še, »ne potrebujejo kaznovanja, sramotenja, vzgoje s trdo roko. Potrebujejo povezanost, varen odnos, ki jim bo pomagal hoditi po pravi poti in biti najboljša različica same sebe.«

Primož Božič

Naslovna fotografija (od leve proti desni): Iva Devetak, predsednica MDPM za Goriško; Damjana Golavšek, avtorica glasbene priredbe za muzikal Bumbarji in Kristina Knez, ravnateljica Dijaškega doma Nova Gorica. vir: MDPM za Goriško

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 11°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 13°C
torek
12.12.2023
3°C / 12°C