LETINA OLJK NA PRIMORSKEM BO PO PRIČAKOVANJIH PODPOVPREČNA

Sobota, 30. september 2023
Letina oljk na Primorskem bo najbrž podpovprečna po količini in kakovosti, so povedali na novinarski konferenci v Izoli ob robu dogodka Oljka županov - oljka povezovanja. Med posameznimi nasadi so sicer velike razlike. Precej jih je napadla oljčna muha, zaradi česar bo treba pridelek pobrati, ko vsebnost olja še ne bo najvišja.


Vremenske razmere so bile letos zelo ugodne za razvoj škodljivcev, so pojasnili v Centru za oljkarstvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica. Med njimi je še vedno najpomembnejša oljčna muha, ki se množično pojavlja zlasti v septembru in povzroča črvivost plodov. V zadnjih treh tednih je imela odlične pogoje za odlaganje jajčec, zato je veliko pogostejša kot lani, so pojasnili.


Predvsem na Goriškem je veliko škode povzročila tudi marmorirana smrdljivka. Viljanka Vesel iz Centra za oljkarstvo:


Viljanka Vesel


V laboratoriju Inštituta za oljkarstvo medtem ugotavljajo, da je na drevesih veliko poškodovanih plodov. "Ti naj se poberejo čim prej, da bo kakovost še v mejah ekstradeviškega olja," je pozvala Milena Bučar Miklavčič.


Milena Bučar Miklavčič


Bučar Miklavčičeva je še opozorila, da v laboratoriju tudi letos ponujajo brezplačne analize dveh vzorcev olja tistim pridelovalcem, ki imajo nasade vpisane v register oljčnikov in bodo podpisali izjavo, da bodo pravočasno prijavili pridelek upravni enoti.


Raziskovalci so opozorili tudi na dolgoročen vpliv podnebnih sprememb. Opažajo, da oljke cvetijo približno teden prej kot pred 30 leti in dva tedna prej kot pred 60 leti. Spreminja se tudi razmerje maščobnih kislin, vse večji je delež takšnih, ki lažje oksidirajo. Kot je dejala Bučar Miklavčič, pa imamo v Sloveniji odlične oljarne in tehnologijo, s katero se lahko prilagodijo takim razmeram.


Ivan Seljak – po STA

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 11°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 13°C
torek
12.12.2023
3°C / 12°C