SOČA NI ENA, SOČE SO NAJMANJ TRI

Petek, 29. september 2023

Na včerajšnji seji občinskega sveta so v Kobaridu tudi v drugem branju potrdili odlok o določitvi plovbnega režima na Soči. Kljub nekaterim dvomom so svetniki pritegnili županu, da je potrebno pri urejanju plovbe na Soči predvsem napraviti prvi korak. Sprejeli so tudi prvi rebalans proračuna za leto 2023.

Plovbni režim v občini Kobarid bo tako od 1. januarja prihodnjega leta urejal nov odlok, ki za uporabo vstopno-izstopnih mest posameznikom zaračunava 10 točk na dan, 50 točk na teden in 250 točk na sezono. Vrednost točke bo prihodnje leto 1 €, nato pa se bo do leta 2030 vsako leto zvišala za 0,25 centov.

Odlok pušča odprto možnost, da se občine pogodijo o veljavnosti dovolilnic za celoten rečni tok, dokler pa do tega ne pride, bo moral uporabnik pristojbino plačati za vsako občino posebej.

Z novim odlokom je nalogo urejanja vstopno-izstopnih (V-I) mest dobila Komunala Tolmin, kakor pa priznavajo v Kobaridu, bo 15. marca, ko se plovbna sezona dejansko prične, za uporabnike drugačna zgolj cena uporabe, medtem ko bo urejenost V-I mest zaenkrat enaka in jih bodo začeli resneje urejati, ko se bo v blagajno nakapljal denar uporabnikov. Po besedah župana Matajurca bi za ureditev V-I mesta na Trnovem denimo rabili 1,5 milijona evrov.

Z vsebino podobnega odloka za občino Tolmin so se tamkajšnji svetniki seznanjali na nedavni seji in ga bodo po vsej verjetnosti obravnavali na prihodnjih sejah, nekoliko težje pa bo z Bovcem, ki se sestanka o urejanju plovbe ni niti udeležil:

IZJAVA: Marko Matajurc

Župan Marko Matajurc, ki se je moral očitkov o kobariškem soliranju otresati že ob prvi obravnavi odloka, jih je slišal tudi tokrat, vendar je po njegovo pomembneje, da presekajo gordijski vozel urejanja plovbe, ki ga na bovški strani po njegovo zategujejo predvsem ponudniki športnih storitev. Pritegnili so mu svetniki s 13-imi glasovi ZA, enim vzdržanim in enim PROTI:

IZJAVA: Branko Velišček

Svetnik Branko Velišček je med drugim meril na člen Zakona o plovbi po celinskih vodah (ZPCV), ki pravi, da morajo biti odloki o plovbi sprejeti med lokalnimi skupnostni sporazumno. Odvetnik Primož Barbič mu je med sejo odgovoril, da je tovrstna interpretacija sicer možna in da pa je za presojo slednjega pristojno Ustavno sodišče, vendar povsod v Sloveniji občine plovbo na lastnih vodah urejajo samostojno in suvereno ter brez ozirov na sosednje občine.

Druga stvar, ki morda ne bi zdržala pravne presoje, pa je po Veliščkovo dejstvo, da se bo po novem pristojbino zaračunavalo po osebi in ne pavšalno, na kar je Barbič odgovoril, da ZPCV v svoji dikciji omenja uporabnike vstopno-izstopnih mest, kar je po njegovo dovoljšna pravna podlaga, da se pristojbina obračunava na ta način. 

Kakor je še dejal Velišček, pogreša iskanje sporazuma z vsemi deležniki, tako občinami kot denimo ponudniki športnih storitev, in da je solo odlok deloma tudi poraz lokalne politike: 

IZJAVA: Branko Velišček 2
Primož Božič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 11°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 13°C
torek
12.12.2023
3°C / 12°C