SPREHOD PO (STARI) NOVI GORICI S POMOČJO PAMETNEGA TELEFONA

Četrtek, 28. september 2023

Goriški muzej je v sodelovanju z novogoriškim podjetjem Arctur razvil brezplačno trojezično aplikacijo z obogateno resničnostjo, ki uporabniku ponuja nov način spoznavanja znamenitosti Nove Gorice. Na 17 lokacijah se lahko obiskovalec spozna z nekdanji izgledom in opisom posameznih točk, preko komentarjev pa je omogočen tudi zapis izkušnje oziroma spomina.

Razvoj aplikacije je omogočila uspešna kandidatura na mednarodnem projektu DOORS – Digitalni inkubator za muzeje. Goriški muzej se je nanj prijavil s projektom Obujamo spomine – puščamo sledi. Začetne črke angleškega imena projekta Awaking Memories – Leaving Traces  so dale tudi ime aplikacije – MALT.

Soavtorja aplikacije sta Rok Bavčar in David Kožuh, ki sta zbrala fotografije o gradnji Nove Gorice. Nekaj jih je prišlo od posameznikov, delno pa tudi iz Pokrajinskega arhiva Nova Gorica, Muzeja novejše in sodobne zgodovine ter Goriške knjižnice Franceta Bevka.

Uporaba aplikacije je preprosta, ko aplikaciji dovolimo dostop do kamere, lokacije in AR tehnologije, razloži David Kožuh:

IZJAVA: David Kožuh 1

Tehnologija obogatene resničnosti omogoča, da uporabnik z natanko določene točke obenem opazuje sedanji in zgodovinski pogled na stavbo oziroma lokacijo. Po prvem obisku si je mogoče točko ogledati kjerkoli, dodana ji je tudi galerija fotografij in besedilni opis.

Pri pisanju opisov so si pomagali tudi z Društvom primorskih arhitektov, sodelovali so Simon Kerševan in Matej Štanta ter tudi umetnostna zgodovinarka Alenka Di Battista. Za Goriški muzej je bila to prva taka izkušnje, je še povedal Kožuh:

IZJAVA: David Kožuh 2
Primož Božič

Naslovna fotografija: Goriški muzej

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C