PISANKA: IZ TOLMINA V TOLMINSKA KORITA PROTI PLANINI POLOG TER IZVIRU TOLMINKE

Petek, 22. september 2023

Tokrat se bomo odpravili po celotni dolini Tolminke. Našo pot bomo začeli v Tolminu, kjer se bomo na Štrklebcih vkrcali ter se z shuttle busom odpeljali 2 minuti proč, v Tolminska korita.

Tako smo prispeli v svet naravne lepote, kjer se močna reka Tolminka prebija skozi skalnate globeli, ustvarjajoč Tolminska korita. Ta naravni biser, skrit med visokimi stenami nad Tolminsko, navdihuje obiskovalce z edinstveno lepoto in geološko zgodovino, ki se prepletata skozi čas.

Korita, kjer se združujeta silovita narava in nežna eleganca, nas vabijo na potovanje skozi slikovite slapove, brzice in kamnite formacije, ki pričajo o mogočni moči vode. Pa prisluhnimo vodji oddelka Tolminska korita na
Turističnem informativnem centru Tolmin, Miji Kokošin, ki nam bo več povedala o samih Tolminskih koritih.

Posnetek Mija Kokošin


Malce dlje od Tolminskih korit pa se nahaja Hudičev most. Hudičev most leži kar 60 metrov nad vodo ter je dolg približno 60 metrov. Most je bil zgrajen leta 1907, ime pa je dobil po vaški legendi ohudiču, ki je gradil most. Zgodbo nam bo povedal Rok Cuder, vodnik v Javorci.

Posnetek Hudičev most


Nadaljujemo z našo potjo po dolini Tolminke in sicer naša naslednja postaja je Zadlaška jama, znana tudi kot Dantejeva jama, dolga kar 1140 m ter vsebuje 3 dvorane. Je naravna jama ter ena najlepših in najbolj obiskanih jam v Sloveniji. V notranjosti se nahajajo številni čudoviti kapniki, stalaktiti, stalagmiti ter podzemni vodni tokovi. Jama je tudi znanstveno pomembna, saj so v njej odkrili fosilne ostanke jamskega medveda. Zadlaška jama privablja obiskovalce, ki si želijo doživeti podzemno lepoto in skrivnosti ter odkriti čarobni svet podzemlja. Vendar ni samo znanstveno pomembna, za njo sta značilni tudi dve zgodbi. Prva je o Duji babi, druga pa o italijanskemu pesniku Danteju, ki ju bo ponovno predstavil Rok Cuder.

Posnetek Duja baba

Posnetek Dante

Pot nadaljujemo po poti doline Tolminke, in sicer se bomo iz Tolminskih korit, obrnili proti Zatolminu, kjer zavijemo na pot proti planini Polog ter izviru Tolminke.

Preden prispemo v planino Polog pa se ustavimo še v Javorci.
Javorca je zgodovinsko in kulturno znamenje, ki se nahaja v Julijskih Alpah v Sloveniji. Gre za majhno svetišče, ki je posvečeno vojakom avstro-ogrskih enot, padlim med prvo svetovno vojno. Sredi idilične gorske pokrajine se dviga Javorca s svojo značilno cerkvico in kamnitimi spominskimi stebri. To svetišče je postalo simbol spomina na žrtve vojne ter znamenje miru, paksa in sprave. Javorca privablja obiskovalce, ki iščejo duhovno povezavo z zgodovino ter se želijo umakniti v tišino gora. Več o Javorci pa nam bo povedal Rok Cuder, specialist za Javorco.

Rok Cuder- Javorca


Planina Polog je najnižje ležeča mlečna planina v Zgornjem Posočju. Zaradi njene lege pašna sezona tu traja najdlje, saj se začne na začetku meseca maja in traja do konca oktobra. Približno 22 molznih krav se tukaj pase na okoli 18 hektarjev površin. Planina Polog je nastala leta 1885, ko je deset kmetov skupaj kupilo kmetijo Pologar. Zaradi pomanjkanja paše v Pologu so živino od konca junija do sredine avgusta pasli tudi na višje ležeči planini Lašca. Znana je po bogati tradiciji pašništva in sirarstva, ki segata stoletja nazaj. Pastirji so na teh visokih pašnikih poganjali svoje črede in iz njihovega mleka izdelovali okusne domače sire. Pred mikrofon sem povabila Antona Klobučarja, ki se svojih mladih pastirskih dni na planini Lašca in planini Polog spominja takole:

Anton Klobučar


Izvir Tolminke, začetna točka naše slikovite reke, leži v neokrnjeni lepoti doline Tolminke v Julijskih Alpah. Izvir je čist in poln sveže pitne vode, ki izvira iz skalnatega področja. Obdajajo ga visoki vrhovi gora in bujni gozdovi, njegova sveža voda pa predstavlja izvor edinstvene naravne lepote. Kot izhodišče reke, ki kasneje prečka Tolminska korita, je ta kraj simbol naravne harmonije in pomembnost povezave med ljudmi in okoljem. Izvir Tolminke predstavlja dragocen zaklad naravne dediščine, ki si ga prizadevamo ohraniti tudi za prihodnje generacije.  Celotno dolino Tolminke nam je na geološki način predstavil Radovan Lišušček, nekdanji profesor geografije in sociologije na gimnaziji Tolmin ter specializirani geograf na tukajšnjem  področju.

Radovan Lipušček
Ana Štrancar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 11°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 13°C
torek
12.12.2023
3°C / 12°C