SPREHODI ZA SPOMIN ZA VEČJO OZAVEŠČENOST O DEMENCI

Torek, 19. september 2023

V četrtek, 21. septembra, bomo obeleževali svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, ki je najpogostejši vzrok demence. Ta teden se bodo tako v Sloveniji zvrstili različni dogodki, namenjeni ozaveščanju, med osrednjimi bodo tako imenovani sprehodi za spomin.

V Tolminu se bo sprehod za spomin odvil v sredo, 20. septembra. Zbor bo ob 10. uri pred Domom upokojencev v Tolminu, kjer se bodo članom društva, njihovim svojcem in drugim udeležencem pridružili otroci iz tolminskega vrtca, pevci in plesalci Folklorne skupine Razor, gojenci VDC Tolmin, stanovalci iz varovanih stanovanj ter varovanci DU Tolmin. Kulturni program bo potekal pred domom, sledil bo še sprehod za spomin do Centra Mink, kjer bodo skupaj zapeli in zaplesali.

Drugi sprehod za spomin v organizaciji društva Spominčica Zgornjega Posočja bo v petek, 22. septembra, ob 9.30 potekal v Kanalu. Pred šolo se bodo zbrali otroci prve triade OŠ Kanal, starejši otroci iz vrtca, plesna skupina Tince, člani DU Kanal in DU Deskle, predstavniki občine, predstavnik policije, redar in drugi obiskovalci, ki se bodo nato ob pesmi otrok in plesu Tinc odpravili do trga Kontrada, kjer bo sledil program, pot pa bodo zaključili pred Občino Kanal.

Na Sprehod za spomin vabijo tudi v Novo Gorico, kjer ga društvo GO-Spominčica, Regijsko društvo za pomoč pri demenci za severnoprimorsko regijo, pripravlja v četrtek, 21. septembra, ob 9.30. Začetek bo pred Domom upokojencev Nova Gorica, sledil bo sprehod do Bevkovega trga, kjer bo zaključek s kulturnim programom, v katerem bodo nastopali otroci iz vrtca, učenci osnovnih šol, dijaki, stanovalci doma upokojencev Nova Gorica in Gradišče ter članice Šole zdravja.


Kakor sporočajo iz društev, bo vsak obiskovalcev s svojo udeležbo na sprehodu za spomin prispeval k zmanjševanju stigme in boljši ozaveščenosti ter prepoznavanju demence.Drušvo Spominčica Zgornjega Posočja Tolmin in Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin pa ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni vabita tudi na predavanje o prepoznavanju demence, ki bo danes ob 10.00 v Kobaridu ter v sredo ob 10.00 v Bovcu, predavanje 'Moje potovanje z mamo skozi labirint demence' pa bo v četrtek ob 18.00 v tolminski knjižnici.Simona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
14.07.2024
20°C / 32°C
ponedeljek
15.07.2024
20°C / 34°C
torek
16.07.2024
18°C / 35°C