MITOLOŠKA ČUDESA V PARKU GRADU KROMBERK

Torek, 19. september 2023

Goriški muzej se je na povabilo organizatorjev festivala Energija prostora – Festival vetra in kamna slednjemu pridružil v projektu Konec meje – Čudesa v parku. V okviru tega so v parku Gradu Kromberk pod umetniškim vodstvom Katarine Brešan gostili tri slovenske umetnike, ki so v parku postavili vsak svojo land art skulpturo. Ideje so iskali v svetu čudežnih, fantastičnih in mitoloških figur.

Projekt Konec meje se je začel leta 2021 v goriškem parku Basaglia in v tržaškem Adrenalinskem parku Cerovlje z namenom odpiranja geografskih  in konceptualnih meja skozi umetnost in kulturo ter oživljanja javnih parkovnih površin na obeh straneh meje in njihovega spreminjanja v okolja, odprta za kulturo in povezovalne vsebine.

IZJAVA: Katarina Brešan 1

je povedala kustosinja Goriškega muzeja Katarina Brešan. Letos so k sodelovanju prvič povabili tudi Goriški muzej, ki je k sodelovanju pritegnil Niko Šimac, Luko Široka in Vanja Merviča

Meddimenzionalno bitje Annuri Vanje Merviča

Land art koncept umetniškega ustvarjanja pomeni, da avtorji ustvarjajo z naravnim gradivom, ki ga najdejo v okolici, skulpture pa so po dokončanju prepuščene vremenskim vplivom in se počasi razgrajujejo.

Uporaba mitološkega sveta je bila osnovna ideja organizatorjev, ki so se jo poslužili tudi slovenski ustvarjalci, nekateri so posegli po znanih likih, drugi so ustvarili čisto svoje, izmišljeno mitološko bitje, je povedala Katarina Brešan:

IZJAVA: Katarina Brešan 2 

Kakor je še povedala Brešanova se želje po sodelovanju z italijanske strani v luči približevanja Evropski prestolnici kulture množijo in tudi v Goriškem muzeju morajo med partnerji pazljivo izbirati.


Ederuss Nike ŠimacPrimož Božič

Naslovna fotografija: Luka Širok in Minotaver. vir: Goriški muzej

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
14.07.2024
20°C / 34°C
ponedeljek
15.07.2024
18°C / 35°C
torek
16.07.2024
19°C / 36°C