USPEŠEN 13. POHOD PO BEVKOVI POTI IZ HUDAJUŽNE V ZAKOJCO

Ponedeljek, 18. september 2023

V nedeljo, 17. septembra, je KTT društva Baška dediščina v okviru Bevkovih dnevov popeljalo okrog 70 pohodnikov s Tolminske, Cerkljanske, Goriške in Gorenjske na 13. pohod po Bevkovi poti iz Hudajužne v Zakojco, ki povezuje Bevkove zgodbe iz Baške grape z njegovimi zgodbami Cerkljanske. Med najstarejšim in najmlajšo pohodnico je bilo več kot 80 let razlike. Pohod je bil vpet v Festival pohodništva Dolina Soče, vsebina pa je sledila namigu letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, ki nosi naslov Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici. 


V tem duhu jih je KTT DBD nagovorilo že na startu pri Bevkovi info točki v Hudajužni. Kot primer obvladovanja spretnosti in znanja, pridobljenega od naših prednikov, je predstavilo zgodbo člana društva Maksimilijana Čuferja, ki je po spominu skoraj do potankosti natančno izdelal izgubljeni ključ za odpiranje več kot sto let starih vrat domače kleti. 


Sicer pa je odsev na omenjeno temo iskalo in našlo tudi v Bevkovih delih in naslonilo radovednost na njegovo otroštvo. V zgodbe iz tistega časa so mu zašli tudi takratni poklici, ki so bogatili vsakdanjik, ustvarjali vezi in povezovali skupnosti, npr. prebivalce ene ali več vasi: čevljar, kovač, strojar, tkalec, mlinar, šivilja, predica, krojač, drvar, … Nazivi se do danes niso spremenili, po vsebini pa so primerljivi z današnjimi le tisti, ki sledijo tradicionalnosti in ohranjajo dragocena znanja in spretnosti. A Franceta v otroških letih ni privlačil nobeden od njih, čeprav se je že zgodaj spraševal, kaj bi postal v življenju. Tako so pohodniki na dveh postankih med potjo in v okviru prireditve pri pisateljevi domačiji izvedeli, za katere se je navduševal od časa, ko se je naučil brati, pa do prvih nekaj let po zaključku osnovnega šolanja. Na to temo je uglasilo tudi tradicionalni informacijski list. Dva društvena vodnika pa sta jih med potjo seznanila še z drobci iz preteklosti območja, po katerem so hodili. 


Pohod se je zaključil pri Bevkovi domačiji, kjer je po dobrodošlici Turističnega društva Pod Kojco Zakojca, ki je poskrbelo tudi za pokušino sveže pečenega kruha z zaseko iz Bevkove peči, stekel kulturni program. Oblikovali so ga Milojka Magajne, vodja Cerkljanskega muzeja, predsednica KTT društva Baška dediščina Alenka Zgaga in pisatelj pesnik in glasbeni kritik Davorin Lenko. S prisrčno zapetimi ljudskimi pesmimi so ga obogatile pevke Ženskega pevskega zbora Tice. Pohodnikom je prijalo tudi Bevkovo kosilo na Turistični kmetiji Pri Flandru v središču vasi. Tekst: Olga Zgaga
Foto: Alenka Zgaga

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
20.06.2024
16°C / 30°C
petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
19°C / 35°C