NA PROSLAVI V OPATJEM SELU KUČAN O NEZADOSTNEM ODNOSU ITALIJE DO POLPRETEKLE ZGODOVINE

Nedelja, 17. september 2023

V Opatjem Selu se je včeraj s 150 nastopajočimi in okoli 2000 udeleženci odvila proslava ob Dnevu vrnitve Primorske matični domovini. Osrednji govornik, prvi predsednik Milan Kučan, se je v govoru dotaknil odsotnosti prizadevanj za mir v Ukrajini, poudaril je pomembnost vrednot boja proti okupatorju in izrazil obžalovanje, ker Italija še vedno ne sprejema posledic svojih ravnanj pred in med 2. svetovno vojno.   

Program proslave je zasnoval in vodil dramski igralec Radoš Bolčina, pri interpretaciji uporniške in odporniške poezije pa so sodelovali še igralski kolegi Tina Resman, Klemen Janežič in Marjuta Slamič.


Pri izboru literarnih odlomkov so v počastitev letošnjega Kajuhovega leta dali prednost šoštanjskemu pesniku revolucije in odpora, sicer pa se oslonili na verze od Koseskega, prek Gregorčiča do misli pisatelja Saše Vuga.

Zbrane sta pozdravila tudi predsednica Območnega združenja borcev za vrednote NOB Nova Gorica Ingrid Kašca Bucik in župan občine Miren-Kostanjevica Mauricijo Humar. Humar je med drugim poudaril, da je bil z vrnitvijo sicer zadoščen več kot 25 let trajajoči boj Primorcev, a da je v njihova življenja nato kruto posegla meja:

IZJAVA: Mauricijo Humar 

Milan Kučan je kljub pohvali prizadevanj slovenskih predsednikov Türka in Pahorja ter italijanskega Matarelle dejal, da italijanska država ne priznava ugotovitev slovensko-italijanske zgodovinske komisije o tem zgodovinskem času in še vedno vztraja pri lastni različici dogodkov:

IZJAVA: Milan Kučan

Dotaknil se je tudi vojne v Ukrajini, kjer bi morali več storiti za mir, v orožje vložen denar pa raje porabiti za reševanje vremenskih in drugih kriz po svetu ter za boj proti klimatskim spremembam. 






Primož Božič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C