PISANKA: LJUBLJANICA, REKA SEDMERIH IMEN, REKA, KI POVEZUJE

Četrtek, 14. september 2023

V tokratni oddaji bomo skozi poseben in nov projekt raziskovali kraje ob porečju Ljubljanice, ki ji pravimo tudi reka sedmih imen. Kraje in ljudi v porečju Ljubljanice povezuje precej več kot se v tem trenutku mogoče zavedamo. Vemo, da se Ljubljanica z istim vodotokom vse od Babnega polja preko kraških polj, dolin in podzemlja pretaka do Ljubljanskega barja. To je svet, ki mu ni skupen le apnenec in polja, pač pa tudi strnjeni gozdovi z najbolj karizmatičnimi vrstami. To je regija, ki si deli enako zgodovino več stoletnega izkoriščanja lesa, vode in zemlje. Pri tem pa so ljudje ob reki sedmerih imen ustvarili izjemno kulturno dediščino od pradavnine do danes. Zato so se posamezniki in ustanove povezali v iniciativno delovno skupino »Zelena regija modrega gospodarstva«. In ravno to iniciativo in posameznike, ki stojijo za njo, bomo v današnji oddaji pobližje spoznali. Kot prvega smo pred mikrofon povabili enega glavnih pobudnikov povezovanja regije Benjamina Leskovca iz Ideja 1890.


Posnetek Benjamin Leskovec


Danes govorimo o posebni iniciativi imenovani »Zelena regija modrega gospodarstva« s katero različni deležniki želijo povezati območje ob porečju Ljubljanice in ustvariti enotno zeleno regijo. Z namenom, da bodo svoje ideje in vizije predstavili širši javnosti bodo v jutri, 15. septembra, na Vrhniki organizirali tudi dogodek imenovan »LJUBLJANICA, REKA SEDMERIH IMEN, REKA, KI POVEZUJE«. Posamezniki in ustanove se tako zavzemajo za trajnostni razvoj tega čudovitega območja, ki navdušuje in naslavlja izzive prihodnosti. S tem namenom se je tudi Notranjski park pridružil iniciativi povezovanja vseh regij, ki se nahajajo ob reki sedmerih imen - Ljubljanici. Več o tem pa direktor Notranjskega parka Matevž Podjed.

Posnetek Matevž Podjed


Danes govorimo o iniciativi imenovani »Zelena regija modrega gospodarstva« s katero želijo posamezniki in ustanove združiti območje okrog Ljubljanice, reke sedmih imen, v enotno regijo. In njihov osrednji cilj je oblikovanje enotne turistične blagovne znamke zelene regije. In ravno s tem razlogom se je ideji priključila tudi Občina Borovnica, ki v povezovanju vidi velike prednosti za razvoj njihovega gospodarstva, turistične ponudbe in na splošno potencial za večjo prepoznavnost Borovnice. Več pa Andrej Klemenc iz Občine Borovnica

Pogovor
Andrej Klemenc


Danes skozi poseben projekt Zelena regija modrega gospodarstva spoznavamo reko Ljubljanico, ki ji rečemo tudi reka sedmih imen. Ta naziv smo že večkrat omenili, nismo pa še povedali katera so ta imena. No pa jih naštejmo, in sicer so to Trbuhovica, Obrh, Stržen, Rak, Pivka, Unica in seveda Ljubljanica. Preko projekta oziroma iniciative so se povezali različni posamezniki in ustanove z željo, da oblikujejo enotno blagovno znamko in združijo območje ob Ljubljanici. Projektu se je pridružil tudi Marko Gabrovšek, strokovnjak za zeleno delo. Pa prisluhnimo kaj sploh je zeleno delo.


Pogovor
Marko Gabrovšek


Kar nekaj smo danes izvedeli o novi iniciativi oziroma projektu s katerim želijo različni deležniki družiti območje ob porečju Ljubljanice v enotno regijo. Še več o tej tematiki pa bodo širši javnosti predstavili v jutri v Cankarjevem domu na Vrhniki na dogodku »Ljubljanica, reka sedmerih imen, reka, ki povezuje«. Od 15. ure dalje bodo različni posamezniki predstavili svoj košček v mozaiku povezovanja regije. 

Maja Vojska
Foto: Občina Borovnica, Notranjski park, Arhiv dogodka

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
20.06.2024
16°C / 30°C
petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
19°C / 35°C