AJDOVSKI POKLICNI GASILCI PRAZNUJEJO 60 LET DELOVANJA

Četrtek, 14. september 2023

V Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini je včeraj potekala slavnostna seja Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina, s katero so obeležili šestdeseto obletnico ustanovitve poklicne gasilske enote. Slavnostni govornik na seji je bil Marjan Šarec, minister za obrambo Republike Slovenije.

Leta 1963 so v stavbi, v kateri delujejo še danes, pričeli z delom trije poklicni gasilci. Njihova ednina in dragocena popotnica je bila le skoraj stoletna tradicija organiziranega prostovoljskega gasilstva in večstoletna industrijska tradicija. Na teh temeljih se je v Ajdovščini vzpostavila Javna gasilska služba, na katero je Zgornja Vipavska dolina zelo ponosna. 

Na kakšnih področjih pa danes deluje Ajdovska poklicna enota pove Blaž Mlečnik, direktor Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina.

IZJAVA: Blaž Mlečnik

Na slavnostni seji je ajdovska poklicna enota prvič razvila svoj prapor, izšel pa je tudi zbornik, ki govori o šestih desetletjih poklicnega gasilstva na Ajdovskemu. Poklicna gasilska enota Ajdovščina je namreč v tem času doživela vzpone in padce. Župan Tadej Beočanin:

IZJAVA: Tadej Beočanin 1

Poleg pozdravnega nagovora direktorja Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina je udeležence praznovanja nagovoril tudi župan Tadej Beočanin. Slavnostni govornik ob praznovanju tega pomembnega jubileja pa je bil Marjan Šarec, minister za obrambo Republike Slovenije. Minister je v svojem govoru poudaril pomembnost gasilstva v Sloveniji in med drugim povedal, da se slovenskemu gasilstvu »obetajo boljši časi«.

IZJAVA: Marjan Šarec

Nadalje še pravi, da je slovensko gasilstvo na visokem nivoju tako po opremljenosti kot tudi usposobljenosti. 

Župan Tadej Beočanin je za 60-letno neprekinjeno delovanje ajdovskih poklicnih gasilcev podelil tudi Jubilejno priznanje župana občine Ajdovščina in spregovoril o novem Gasilskem centru Ajdovščina.

IZJAVA: Tadej Beočanin 2

Na praznovanju pa se je Gasilsko reševalni center Ajdovščina s priložnostnimi priznanji zahvalil za odlično sodelovanje Občini Ajdovščina, Občini Vipava, Gasilski zvezi Ajdovščina, pa Gasilski zvezi Vipava, Združenju poklicnih gasilcev, Upravi RS za zaščito in reševanje – izpostava Nova Gorica, Občinskemu štabu civilne zaščite Občine Ajdovščina, Regijskemu centru za obveščanje Nova Gorica, Policijski upravi Nova Gorica, Policijski postaji Ajdovščina, Službi nujnem medicinske pomoči  Zdravstvenega doma Ajdovščina in pa vsem sedmim prostovoljnim gasilskim društvom, ki delujejo na Območju Občin Ajdovščina in Vipava – PGD Ajdovščina, PGD Vipava, PGD Selo, PGD Šmarje, PGD Col, PGD Vrhpolje in PGD Podnanos.

Gasilsko reševalni center Ajdovščina je ob jubileju podelil tudi priznanja zaposlenim za dolgoletno uspešno delo. Za 20 let dela so priznanja prejeli Aljoša Knez, Kristjan Pregelj Krapež in Tadej Lemut. Ob upokojitvi za uspešno dolgoletno delo je priznanje prejel Igor Kobal. Priznanje za izjemni prispevek k razvoju poklicnega gasilstva v Ajdovščini pa je prejel Sveto Alaimo, eden od prvih treh zaposlenih poklicnih gasilcev v Ajdovščini.

Za praznično vzdušje je pred začetkom seje ustvaril Pihalni orkester Burja Ajdovščina. Za glasbene predahe na slavnostni seji pa je poskrbel kvartet trobil Pihalnega orkestra Burja in pevka Hana Jerončič s kitaristom Žanom Likarjem.

V počastitev jubileja so se v Ajdovščini gasilcem poklonili tudi s tematsko razstavo na panojih ob grajski poti v središču mesta.Ana Štokelj 

Naslovna fotografija: od leve proti desni Blaž Mlečnik, Marjan Šarec, Tadej Beočanin

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
14.07.2024
20°C / 34°C
ponedeljek
15.07.2024
18°C / 35°C
torek
16.07.2024
19°C / 36°C