LJUBEZEN DO NARAVE JE TISTA, KI MU DAJE KREATIVNO MOČ ZA USTVARJANJE SVOJIH UMETNIŠKIH DEL

Torek, 12. september 2023

Gostili smo Oskarja Kogoja, slovenskega industrijskega oblikovalca, raziskovalca, umetnika in akademika. Oskar Kogoj je svojo umetniško in raziskovalno pot začel z obiskovanjem srednje šole za oblikovanje v Ljubljani, kasneje pa je svoje znanje in spretnosti nadgrajeval v Benetkah na Scuola Grande dei Carmini in na Instituto Statale d´Arte. Oskar s svojimi izjemnimi stvaritvami premika meje svetovnega industrijskega dizajna. Njegove mojstrovine hranijo galerije po vsem svetu in za svoje izmeno delo je prejel že več kot 60 mednarodnih nagrad.

Vse njegove umetnine pripovedujejo svojo zgodbo, predstavljajo pa tudi od slovenske dediščine do ljubezni. Pravi, da mu prav ljubezen do narave daje kreativno moč za ustvarjanje svojih umetniških del. Kot oblikovalec je oblikoval otroške igrače, nakit, različne palice, umetnine iz stekla in porcelana ter še mnogo drugega. Njegovi izdelki so iz najrazličnejših naravnih materialov, vključujejo pa tudi spoznanja, ki jih je oskar pridobil pri preučevanju tisočerih kultur. Ustvaril je tudi kolekcijo najrazličnejših izdelkov, ki zaradi svoje oblike energetsko delujejo na prostor in preko tega na človeka. Za slednje izdelke je z Inštitua BION prejel tudi energijski certifikat. Z Oskarjem smo se pogovarjali o njegovih začetkih v oblikovalskem svetu, pa o njegovih stvaritvah in pa tudi o njegovi galeriji.

Pogovor

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
14.07.2024
20°C / 32°C
ponedeljek
15.07.2024
20°C / 34°C
torek
16.07.2024
18°C / 35°C