Kristina Ipavec
Voditeljica programa
Letošnjo trgatev oziroma vinogradniško letino v vinorodni deželi Primorska bo kakor drugje po Sloveniji zaznamovalo poletno vreme, ki je s padavinami v vodni in ledeni obliki povzročilo nemalo preglavic.
K pogovoru smo povabili strokovnjakinjo Kmetijsko-gozdarskega zavoda Nova Gorica Mojco Mavrič Štrukelj, direktorja Kleti Brda Silvana Peršoljo ter direktorico in glavno enologijo kleti Vipava 1894 Niko Gregorič.
Poseben gost pa je bil vinar Dušan Benčina, ki je minuli teden prejel dva laskava naslova. Postal je Vinar leta 2023 in prvak Vipavske vinske ceste.
Dušan Benčina prihaja iz Lož, majhne gručaste vasice v zgornji Vipavski dolini. Na 12,5 hektarjev vinogradov, ki ležijo med Ložami in Erzeljem, Vina Benčina obdelujejo okrog 55.000 trt. V njihovi kleti je mogoče poskusiti različne sorte, od sauvignona, chardonnaya, rebule, pinele, pa modrega pinoja, caberneta, laškega rizlinga in Benčinovega rdečega, skratka za vsakega se nekaj najde. Dušan si je oba naziva prislužil z večletnim trudom in pridelavo vrhunskih vin.
O prejetem laskavem naslovu Vinar leta 2023, pa o šampionskih naslovih, o njegovih začetkih v vinarstvu in o letošnji trgatvi je spregovoril z Ano Štokelj.
Na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica poleg ostalih kmetijskih panog seveda skrbijo tudi za vinogradništvo. Z nami je govorila svetovalka specialistka za vinogradništvo Mojca Mavrič Štrukelj.
Klet Brda deluje kot zadruga, ki združuje briške vinarje in je največja slovenska vinska klet ter največja slovenska izvoznica vina. Kakor je povedal direktor Silvan Peršolja, je trgatev zanje pomembna tudi zato, ker lahko v tem mesecu v vinograde povabijo pomembnejše poslovne partnerje, ki nato postanejo ambasadorji ne samo briškega vina, ampak tudi pokrajine in ljudi, ki ga izdelujejo.
Nazadnje zajadramo še na Vipavsko, kjer že 130 let deluje klet Vipava 1894, ki je od leta 2017 v zasebni lasti avstrijskih lastnikov. Od tedaj tudi nimajo lastnih vinogradov, je povedala direktorica in glavna enologija Nika Gregorič, tako da vse grozdje odkupujejo od vinogradnikov v Vipavski dolini. Letošnjo trgatev začenjajo prav danes.
Odvisno od leta jim grozdje dobavlja od 250 do 400 pridelovalcev, okoli 240 je stalnih z dolgoročnimi pogodbami, ostali pa se za oddajo odločajo vsako leto posebej.
Vipavske vinogradnike pestijo enake tegobe kot druge po Primorski in ostali Sloveniji, letošnja toča jih je v primerjavi s Krasom in Brdi morda še najbolj prizadela:
Za kemično obravnavo trt je sedaj že prepozno, je povedala Gregoričeva, vinogradniki so se v zadnjem času skušali pred gnitjem zavarovati predvsem s fizikalnimi posegi, odstranjevanjem poškodovanih trsov in listov ter čiščenjem grozdja.
Primož Božič, Ana Štokelj
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!